Categories Bosna i Hercegovina

Ko su kandidati za crnu listu OFAC?

Američka administracija najavila je da će u aprilu biti proširen spisak crne liste OFAC-a, a koje imaju za cilj da sankcionisani subjeki promjene obrazac ponašanja.

Obzirom da se retorika vladajućih u Republici Srpskoj nije promjenila kao ni ciljevi politika koje su potencijalna prijetnja stanju bezbjednosti u Bosni i Hercegovini, za očekivati je da novi spisak sankcionisanih bude prilično širok, a posebno imajući u vidu politički kapacitet SNSD-a i mogućnost apsolutne blokade institucija u BiH jer imaju četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Narodni poslanici u NSRS ispred stranaka vlasti?

Potencijalni kandidati za crnu listu mogli bi biti Narodni poslanici stranaka vlasti u NSRS koji su izglasali Izgorni zakon Republike Srpske, a koji se na Skupštini našao u martu. Imajući u vidu da se protiv Predsjednika RS Milorada Dodika vodi krivični postupak na Sudu BiH, a upravo zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika, što ovaj Zakon i predstavlja, za očekivati je da upravo oni koji su podržali Zakon na glasanju budu na idućem spisku sankcionisanih.

Ministri iz Savjeta ministara BiH koji su pod kontrolom Dodika?

Srđan Amidžić mogući je kandidat za crnu listu obzirom na to da prati politiku Milorada Dodika, te da bi mogao koristiti svoj položaj kao sredstvo umanjivanja posljedica sankcija i to na način da da saglasnost za osnivanje banke u Republici Srpskoj koja bi služila za unutrašnji promet i transakcije sankcionisanih lica obzirom da su im zatvoreni računi u postojećim bankama koje su članice međunarodnog bankarskog sistema. Nenad Nešić ne bi trebao biti neko ko će se naći na listi obzirom da dobija pozitivna mišljenja od zapadnih agencija, kao i onih međunarodnih. Ali i Nešić i Amidžić su potencijalno uključeni u političku korupciju, a što je dovoljan razlog da se ipak nađu na crnoj listi OFAC-a, saznali smo od izvora iz Ministarstva finansija SAD-a.

 

Savjetnici Milorada Dodika?

Pored već sankcionisanih saradnika na listi se mogu naći i ostali koji potpomažu aktivnosti Milorada Dodika u namjerama podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a što isključivo zavisi od njihove uloge i doprinosa u tom procesu. Naš izvor iz Ministarstva finansija prethodne sankcionisane tumači više kao opomenu za ostale, a što, kako kažu, uveliko djeluje.

Siniša Karan i Sniniša Kostrešević?

Ministar unutrašnjih poslova i Direktor policije Republike Srpske potencijalni su kandidati obzirom da su na čelu jedine oružane sile i jedini imaju mogućnost legitimne upotrebe sile na području Republike Srpske preko koje bi jedine Milorad Dodik mogao da izazove nemire u Bosni i Hercegovini. Primjetno je intenzivno obilaženje Policijskih Uprava, kao i relacija sa obavještajnim strukturama iz Srbije.

mpskynews.us

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like