Categories Intelligence

Slučaj Belivuk preuzima sudija poznata po presudi sinu Željka Mitrovića

Sudija Zorica Avramović biće nova predsednica veća koje sudi Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi, piše N1. Do ove promene dolazi pošto dosadašnja predsednica veća Vinka Beraha Nikićević krajem aprila odlazi u penziju. Karijeru sudije Avramović obeležio je brz napredak, a najpoznatiji slučaj koji je vodila bilo je suđenje Aleksandru Mitroviću, sinu vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, za saobraćajnu nesreću u kojoj je usmrtio maloletnu Andreu Bojanić.

Avramović je danas unapređena iz krivičnog u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i preuzeće sve slučajeve koje je vodila Beraha Nikićević odmah nakon što ona ode u penziju 29. aprila. Ova odluka nije konačna jer sudije na koje se ona odnosi imaju rok od tri dana da podnesu prigovor Visokom savetu sudstva.

Suđenje Belivuku i njegovoj grupi traje već gotovo dve godine, a zbog promene sudije moraće da počne iz početka. Zakon nalaže da kada se promeni sudija, suđenje počinje iz početka, kako bi novi sudija mogao da se uputi u sve dokaze do tada predstavljene u sudnici. To znači da će postupak da traje duže.

Do sada su na suđenju prikazani različiti dokazi, svi optuženi su izneli odbrane i saslušano je više od 10 svedoka.

Ni početak suđenja nije prošao bez problema, odnosno teškoća u pronalaženju sudije koji bi vodio ovaj slučaj. Prvobitno je predmet dodeljen sudiji Zorani Trajković, ali je ona tvrdila da joj je dodeljen mimo procedure i preko reda. Pošto njena žalba nije prihvaćena, otišla je na višemesčno bolovanje, posle čega je slučaj predat sudiji Beraha Nikićević. Već tada se, međutim, znalo da će ona za manje od dve godine otići u penziju.

Presudila Mitrovićevom sinu

Zorica Avramović je do kraja 2020. godine bila sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu. U javnosti je postala poznata po presudi Aleksandru Mitroviću, sinu vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

Mitrović je 2013. automobilom koji je vozio znatno većom brzinom od dozvoljene, usmrtio maloletnu Andreu Bojanić, nakon čega je prvo pobegao sa mesta nesreće, da bi se nekoliko sati kasnije u pratnji oca prijavio policiji.

Avramović ga je za to u oktobru 2020. godine osudila na 11 meseci kućnog zatvora i zabranu upravljanja vozilom godinu dana.

Međutim, Aplelacioni sud je korigovao ovu kaznu i u julu 2021. godine mlađeg Mitrovića osudio na 12 meseci kućnog zatvora i zabranu vožnje u trajanju od dve godine. Aplelacioni sud ocenio je da sudija Avramović nije dobro odmerila kaznu.

Avramović je tada već napredovala – dva meseca nakon što je presudila u ovom slučaju izabrana je za sudiju krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Sada, tek nešto više od tri godine kasnije, prelazi u Posebno odeljene za organizovani kriminal, takozvani Specijlani sud.

Milica Vojinović/KRIK

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like