Categories Bosna i Hercegovina

Završen sastanak vladajućih na nivou BiH: Da li će se Izborni zakon naći sutra na NSRS?

Završen je sastanak u Istočnom Sarajevu između stranaka Trojke, SNSD i HDZ BiH gdje je razgovarano o aktuelnim političkim pitanjima i načinima kako odblokirati procese koji su u toku.

Žao nam je svima što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju koja traži rješenja. Ja smatram da lokalni ljudi treba da rješavaju ova pitanja. Spremni smo da uputimo neke od zakona na odlučivanje u PS BiH i vidimo na koji način ponovo možemo deblokirati evropski put – kazao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Predsjednik HDZ, Dragan Čović, smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

Prije par dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da je rješenje da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo – kazao je Čović.

Premijer FBiH, Nermin Nikšić je kazao da mu je žao što je došlo do blokade zamaha koji je nastao nakon dobijanja pregovaračkog statusa za EU.

– Svima nam je žao za onaj zamah što smo imali nakon otvaranja pregovora kada je proizvedena jedna blokada u radu PS BiH. Sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put i pokušamo odblokirati pitanja. Ono što smo postizali do sada je kompromisom postizanje zajedničkih rješenja. Dogovorili smo se da ponudimo izborni zakon u proceduru u PS BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti – kazao je Nikšić.

Ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković, je poručio da sastanak nije bio lagan, ali da se i do sada sve rješavalo dogovorom.

– Do sada smo se uspjevali dogovoriti oko veoma teških pitanja. Vrlo je težak bio sastanak danas, nimalo lagan, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja. Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja – rekao je Konaković, piše Bosnainfo.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je ranije da će danas, u još jednom pokušaju da bude data šansa evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biti organizovan sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou – srpske strane, bošnjačke strane i lidera HDZ, Dragana Čovića.

Srpskainfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like