Categories Intelligence

Poništena odluka Višeg suda, ponovo odlučuju o jemstvu Miloša Medenice

Viši sud u Podgorici ponovo će odlučivati o prijedlogu odbrane Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, da mu se, uz jemstvo od 1,4 miliona eura, omogući da se brani sa slobode.

„Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. marta i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje“, naveli su danas iz Apelacionog suda.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je, podsjećaju, prijedlog Medeničinog branioca za ukidanje pritvora uz davanje jemstva, koje se sastoji od više nepokretnosti porodice okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

„Odlučujući o žalbama, ovaj sud je utvrdio da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer ne sadrži jasne i potpune razloge o odlučnim činjenicama za donošenje odluke. Prvostepeni sud nije ispitivao, ni cijenio da li ponuđeno jemstvo sa mjerama nadzora predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva okrivljenog, na šta upućuje Ustavni sud Crne Gore u odluci U-III br.oj 838/23 od 12. oktobra 2023. godine, donijetoj po ustavnoj žalbi okrivljenog“, pojasnili su u Apelacionom sudu.

Iz tih razloga se, navode, „zaključci prvostepenog suda o neosnovanosti prijedloga za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva, za sada, ne mogu prihvatiti“.

„Ovaj sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni navedenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će, shodno izloženim razlozima ovog rješenja, za odluku koju će donijeti po predmetnom prijedlogu dati potpune, jasne i dovoljne razloge“, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Miloš Medenica je u pritvoru od 25. maja 2022. godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član, navodno, postala i njegova majka Vesna.

Libertaspress

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like