Categories Region

Sahranjen Brano Mićunović: Čitulju dali Đukanović, Savićević, Keljmendi, Terzić, Grbović, Medenica, Mijač…

Saučešće su izjavili i sadašnji predsjednik DPS-a Danijel Živković, šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić i portparol stranke Miloš Nikolić

Branislav Brano Mićunović sahranjen je danas na mjesnom groblju u Moštanici kod Nikšića.

Kako prenosi Radio Televizija Nikšić (RTNK), sahrani su prisustvovali bivši predsjednik države, vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom.

Saučešće su izjavili i sadašnji predsjednik DPS-a Danijel Živković, šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić i portparol stranke Miloš Nikolić.

U ime bratstva Mićunović od Brana Mićunovića oprostio se nekadašnji ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović.

Čitulju Mićunoviću u novinama pored porodice dali su Đukanović, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević, Mićunovićev dugogodišnji bliski saradnik Sava Vujović, kosovski biznismen koji je ozančavan kao narko bos Naser Keljmendi, vlasnik Lutrije Sava Grbović, sin Vesne Medenice i osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije Miloš Medenica, generalni direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić, biznismeni Žarko Burić i Veselin Mijač, predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić, advokati Srđan Lješković i Dragan Milačić, četnički vojvoda Čeko Dačević, doktor Zoran Tocilj, manekenka Manda Popović, kolektivi Lutrije, Džek Pota i Zeta filma, mjesni odbor DPS Ćemenca, Žarko i Dušan Radulović, Rajan Lučić, Milan Krivokapić Kinez…

Mićunović je imao razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom, što je on više puta demantovao.

Sredinom novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije njemu i Miodragu Daki Davidoviću, zbog, kako je navedeno, povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu.

To podrazumijeva blokadu njihove kompletne imovine u Americi ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj državi.

U obrazloženju odluke, navodi se da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, što se datira još od vremena bivše Jugoslavije.

“Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, piše u saopštenju.

Mićunovića su teretili da je sa nekom od vlada na zapadnom Balkanu i sadašnjim ili bivšim vladinim zvaničnikom, učestvovao u koruptivnim radnjama.

“Mićunović je označen… za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje”, piše u odluci SAD.

Taj Nikšićanin bio je optužen za ubistvo sugrađanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe, jer ga niko od onih sa mjesta događaja nije identifikovao kao osobu koja je pucala.

Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je postupak pred tamošnjim sudom obustavljen zbog zastare.

Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak osoba iz Crne Gore i Italije, a među njima i tadašnji premijer Milo Đukanović. Svi su kasnije, i zbog formalnih razloga, oslobođeni optužbi.

Mićunović je bio suvlasnik i vlasnik više kompanija iz oblasti kockarskog i građevinskog biznisa u Crnoj Gori.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like