Categories Intelligence

(FOTO) SIPA otkrila detalje akcije “Black tie 2”: Među uhapšenim su i visoki funkcioneri

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“ u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

F.Z. / N1

F.Z. / N1

F.Z. / N1

F.Z. / N1

F.Z. / N1

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećamo, uhapšeni su Gordan Memija, biznismen te Mustafa Selmanović, šef Specijalne jedinice FUP-a.

Oni se prema nezvaničnim informacijama dovode u vezu sa narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Još se očekuje zvanično obraćanje i informacije iz Tužilaštva BiH.

N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like