Categories Intelligence

(VIDEO) UHAPŠEN PRVI ČOVJEK POLICIJE FBiH Otkriveni inicijali 23 osobe kojima su lisice stavljene na ruke u okviru akcije SIPA “Black Tie 2”

Nakon višečasovnog saslušavanja u prostorijama Federalne uprave policije, direktor ove institucije, Vahidin Munjić, uhapšen je u okviru akcije SIPA “Black Tie 2”.

Munjića su danas u okviru akcije saslušavali pripadnici SIPA što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova FBiH, Ramo Isak. Nakon saslušanja, Munjić je uhapšen, te je sproveden u prostorije MUP Kantona Sarajevo.

Dalje postupanje nad Munjićem i ostalim osobama koje su privedene u okviru akcije biće poznato nakon što se oglasi i Tužilaštvo BiH pod čijom se nadležnošću i sprovodi navedena akcija.

U okviru akcije SIPA danas su privedene ukupno 22 osobe. Akcija se provodi u najmanje tri grada u Federaciji BiH (Sarajevo, Zenica, Mostar), ali je proširena i na Republiku Srpsku.

U okviru predmeta “Black Tie 2” prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Evropol.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. Sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BiH, akciju provode Uprava policije MUP KS, Agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, uz podršku Uprave policije MUP ZDK i Uprave policije MUP HNK – zaključeno je iz MUP KS, piše Klix.

MUP KS oglasio se o akciji “Black Tie 2“, te objavio inicijale osoba koje su uhapšene, a ukupno ih je 23.

– Policijski službenici Uprave policije MUP KS, pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, u saradnji sa SIPA i OBA BiH relizovala je akciju kodnog naziva „Black Tie 2“ s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal (član 250. stav 3. KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom Pranje novca (član 209. stav 3. u vezi stava 2. KZ BiH), krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (član 382a KZ FBiH), Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (član 382. KZ FBiH), Zloupotreba ovlaštenja (član 383. KZ FBiH), Primanje dara ili drugog oblika koristi (član 380. KZ FBiH) i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka (član 164. KZ BiH).

– Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda BiH – naveli su iz MUP KS.

Uhapšeni su A. S. (38) iz Sarajeva, B. J. (41) iz Sarajeva, S. J. (35) iz Sarajeva. I. M. (41) iz Sarajeva, A. H. (29) iz Sarajeva, N. S. (52) iz Sarajeva, M. S. (29) iz Sarajeva, M. Š. (32) iz Sarajeva, E. S. (40) iz Sarajeva, S. Š. (31) iz Sarajeva, M. S. (56) iz Sarajeva, V. M. (53) iz Sarajeva, S. K. (41) iz Sarajeva, A. Ć. (35) iz Sarajeva, E. D. (36) iz Sarajeva, S. P. (43) iz Sarajeva, D. C. (45) iz Sarajeva, G. M. (52) iz Sarajeva, E. A. (48) iz Sarajeva, E. K. (38) iz Sarajeva, T. Z. (43) iz Zenice, A. H. (32) iz Zenice, te H. B. (40) iz Mostara.

Svi uhapšeni su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP KS, piše Avaz.

– Policijski službenici Uprave policije MUP KS, pod nadzorom državnog tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu – dodali su iz MUP KS.

Srpskainfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like