Categories Intelligence

Američki obavještajci tvrde: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog

Wall Street Journal se pozvao na dobro obaviještene izvore koji su rekli da je procjena SAD zasnovana na nizu informacija

Vladimir Putin vjerovatno nije naredio ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u februaru, utvrdile su američke obavještajne agencije, a objavio je „The Wall Street Journal„.

Wall Street Journal se pozvao na dobro obaviještene izvore koji su rekli da je procjena SAD zasnovana na nizu informacija, među kojima i pojedine povjerljive obavještajne podatke i analizu općepoznatih činjenica, uključujući da se smrt Navaljnog dogodila pred predsjedničke izbore u Rusiji i da je zasjenila Putinov reizbor u martu.

„Naivno i smiješno“

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov ocijenio je da su tvrdnje američkih obavještajnih agencija „naivne i smiješne“, prenio je list.

– Izvori navode kako Vašington ipak ne smatra da Putin ne snosi nikakvu odgovornost za smrt Navaljnog, s obzirom na to da je opozicionar bio na meti ruskih vlasti godinama, da je bio u zatvoru po optužbama za koje je Zapad rekao da su politički motivisane i da je bio otrovan nervnim agensom 2020. godine –  prenio je Reuters.

Kremlj negirao umiješanost

 

Saradnici Navaljnog optužili su Putina da je odgovoran za njegovo ubistvo i najavili da će pružiti dokaze koji podržavaju njihove navode.

Kremlj je odmah negirao bilo kakvu umiješanost države u smrt Navaljnog. Što se tiče Putina, on je prošlog mjeseca rekao kako smrt Navaljnog predstavlja tužan događaj i da je bio spreman da ga preda Zapadu u okviru međunarodne razmjene zatvorenika, pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju.

Avaz

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like