Categories Intelligence

Europol: Zaradom od migranata finansirali teroriste

U međunarodnoj akciji, koju je podržao Europol, uhapšen je 21 osumnjičeni za krijumčarenje migranata iz Bjelorusije i Rusije u zemlje Evropske Unije preko sjevernobaltičke rute.

“Osumnjičeni su, uglavnom, egipatski, irački i sirijski državljani. Četvoro njih je uhapšeno u Finskoj, po jedan u Njemačkoj i Litvaniji i 15 u Poljskoj”, saopšteno je danas iz Europola.

Foto: Europol

U akciji su, navode, pretresene 24 lokacije.

“Zaplijenjena su vozila, zlatni nakit, elektronska oprema, falsifikovana lična dokumenta, mašine za brojanje novca, droga, falsifikovane cigarete i više od 80.000 eura”, piše u saopštenju Europola.

Foto: Europol

Migranti su, navode, krijumčarima plaćali između 3.000 i 5.000 eura po osobi.

“Cijena je zavisila od toga kakav je krijumčarski put, koja prevozna sredstva se koriste i kakve su druge okolnosti”, saopšteno je iz Europola.

Foto: Europol

Finansijska istraga, naveli su danas, pokazala je da je dio nezakonite dobiti korišćen za finansiranje terorizma.

“Kriminalna mreža je krijumčarila migrante iz Iraka preko Rusije i Bjelorusije u EU, a glavne zemlje krajnjeg odredišta bile su Njemačka i Velika Britanija. Krijumčari su koristili automobile, male kombije, kamione i druga zatvorena vozila, koja nisu namijenjena za prevoz ljudi, već, isključivo, za prevoz robe”, navode iz Europola.

Libertaspress

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like