Categories Intelligence

„Skaj“ poruke na suđenju Šariću: Svedoka saradnika od likvidacije spasila korona

Na suđenju narko-bosu Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića nastavljeno je prikazivanje ključnih dokaza tužilaštva – poruka sa „skaj“ aplikacije za bezbednu komunikaciju. Tužilaštvo tvrdi da danas pročitane poruke dokazuju da je Šarićeva prvobitna ideja bila da Joksović bude likvidiran na manifestaciji „Drinska regata“ 2020. godine.

Piše: Sofija Parojčić

„Da znaš da će Gnojavi (Joksović) u julu vjerovatno na regatu u gradu moje žene, bio je prošle godine“, glasi poruka koju je prema optužnici Šariću u junu 2020. godine poslao Milan Vučinić, takođe jedan od optuženih u ovom slučaju.

„Dobro taman da vidimo to, možda bude moglo da se uradi nešto. Imam ja ko će, nego treba da ti pogledaš… da vidiš situaciju“, prvo je što mu je, prema tvrdnjama tužilaštva, odgovorio Šarić, a potom mu napisao još jednu poruku: „Za Smrdu ima da dobije cifru ogromnu.“

Plan za Joksovićevu likvidaciju na Drini, prema prikazanim porukama, nije ostvaren jer je manifestacija odložena zbog pandemije koronavirusa, o čemu je, tvrdi tužilaštvo, Vučinić obavestio Šarića.

I Vučinić u kućnom pritvoru

Milan Vučinić je bio u bekstvu više od godinu i po dana, a predao se početkom godine, zajedno sa Šarićevim bratom Duškom Šarićem. I njemu je, kao i Dušku Šariću, zatvorski pritvor zamenjen kućnim nakon što je položio jemstvo do 300.000 evra.

„Odložena žurka na vodi, zbog korone. Ono u vezi Gnoja što smo pričali“, napisao je prema optužnici Vučinić, na šta mu je Šarić odgovorio: „Šteta, dobro nešto će da naleti“.

Šarić i saradnici su, tvrdi tužilaštvo, nakon što je ova ideja propala, planirali da Joksovića likvidiraju ispred zgrade u kojoj je živeo jer su uočili propust u policijskom obezbeđenju. I od toga su odustali, ali iz optužnice nije jasno zbog čega.

„Skaj“ poruke koje se prikazuju u sudu već nešto više od mesec dana čitaju se bez navođenja ko ih je slao jer je sudija Zoran Šešić prošle godine izbacio iz dokaza izveštaje u kojima je policija identifikovala koji član Šarićeve grupe se krio iza kog naloga na „skaju“. Sudija je tada rekao da će tužilaštvo morati tokom postupka to morati da dokaže na drugi način.

Upravo su „skaj“ poruke ključni dokaz na kojima se zasniva optužnica koja tereti Šarić da je dva puta planirao Joksovićevo ubistvo i pokušao da utiče na njegov status svedoka saradnika. Šarić je, kako tvrdi tužilaštvo, želeo da se osveti Joksoviću jer je njegovo svedočenje bilo presudno da u ranijem postupku bude osuđen za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina.

Tužilaštvo tvrdi i da je Šarić sve planirao iz pritvorske ćelije u Beogradu, a da se sa saradnicima dogovarao preko nekoliko „skaj“ telefona. Za sada nije utvrđeno kako su mu ti telefoni dostavljeni, a sam Šarić je u svojoj odbrani negirao da ih je posedovao.

Šarića je tužilaštvo još u trenutku hapšenja 2022. sumnjičilo i da je učestvovao u ubistvu njegovog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca Cigle u Ekvadoru 2020. godine, međutim, za ovo delo on nije optužen.

Početkom marta ove godine KRIK je objavio dokument u kojem je policija utvrdila da su Edo i Markus, koji se pojavljuju u „skaj“ prepiskama Šarićeve grupe, zapravo bivši ministar policije Nebojša Stefanović i jedan od načelnika BIA Marko Parezanović. Prema podacima iz istrage Šarićevog klana, Šarić je preko moćnih funkcionera pokušao da utiče na sudije koje su odlučivale o presudi Šariću za šverc kokaina.

U porukama su Šarićevi saradnici pominjali i funkcionera kojeg su nazivali Oskar za kog su tvrdili da je on jedini koji može da utiče na sudije. Ko je moćni Oskar, policija u dokumentu, koji je objavio KRIK, nije utvrdila, ali je deo javnosti posumnjao da je u pitanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prva reakcija Vučića bila je da nije siguran da li je on Oskar, a potom je izjavio da bi voleo da jeste jer, kako je naveo, kriminalci govore sve najgore o Oskaru, što bi značilo da je on dobar za državu.

KRIK je prošle godine pisao o Šarićevoj umešanosti u dva ubistva članova škaljarskog klana na Krfu 2020. godine, a na osnovu izveštaja Evropola o ovom događaju u kome su citirane i „skaj“ poruke. Iako je tužilaštvo više od godinu dana posedovalo „skaj“ poruke koje ovo dokazuju, Šarić i šef kavačkog klana Radoje Zvicer tek su u februaru ove godine označeni kao organizatori četiri ubistava u Grčkoj.

KRIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like