Categories Region

Vučević: Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta

BEOGRAD – Kandidat za predsednika nove Vlade Srbije Milos Vučević izjavio je danas da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta.

On je u ekspozeu koji podnosi na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zasnovana na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj, rekao je on.

Dva ugaona kamena – politička nezavisnost i vojna neutralnost

Miloš Vučević rekao je danas u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze da zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima.

„Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost“, rekao je Vučević.

Dodao je da su neophodne i potvrđene kolektivne vrednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vredan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

„Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti“, rekao je Vučević.

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije

Mandatar za sastav Vlade Srbije izjavio je danas da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

„Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu“, rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakako je da, međutim, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni.

„Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica“, rekao je Vučević.

Spoljna politika vlade biće utemeljena na odbrani nacionalnih interesa

Miloš Vučević rekao je danas da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije, koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integritet, ali i čuvanje svih razvojnih potencijala zemlje.

Istakao je da su to dva lica na istoj medalji, bez kojih nema izgradnje prosperiteta i bolje budućnosti za decu Srbije i naraštaje koji dolaze.

„Posebno bih istakao značaj strateškog partnerstva Republike Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta“, rekao je Vučević.

Dodao je da je uprkos suprotnim stavovima mnogih na zapadu, za Srbiju Kina prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta, i dodao da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće menjati.

Naš najveći izazov biće, bez sumnje, odbrana suvereniteta

Kandidat za predsednika nove Vlade Srbije izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

„Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine“, rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin „jedinstveni slučaj“ još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

„Postavlja se pitanje – zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji“, rekao je Vučević.

Čuvaćemo dobre odnose sa susedima, vodićemo politiku mira

Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi  koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

„Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira“, poručio je Vučević.

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

Predložićemo obavezni vojni rok od četiri meseca, jačamo odbrambenu industriju

Mandatar za sastav Vlade Srbije rekao je danas da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri  meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

„Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu“, rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

Prioritet vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana

Vučević je rekao danas da će jedan od glavnih prioriteta nove vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija.

„Jaka ekonomija je preduslov za podizanje životnog standarda građana, a Srbija je uprkos izazovima uspela da očuva makroekonomsku stabilnost i ojača svoju ekonomiju. Adekvatnom ekonomskom politikom u složenim međunarodnim okolnostima ostvarivali smo kumulativni realni rast ekonomije u periodu od 2018. do 2023. godine od 22,4 odsto, što je među najboljim rezultatima u Evropi“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je 2012. BDP bio 33,7 milijardi evra, a na kraju 2023. godine BDP Srbije dostigao čak 69,5 milijardi evra.

„Do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra, a ako budemo dobro radili, možda i do 100 milijardi evra. To je više nego tri puta svega što smo stvarali za samo 15 godina.  Javni dug nam je na nivou 47,7 odsto BDP-a na kraju marta, dok je javni dug Evrozone u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio 88,6 odsto BDP-a.

Nova vlada će sprovesti brojne mere u oblasti poljoprivrede

Miloš Vučević izjavio je danas da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema.

Vučević je podsetio da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, kao i da je petina zaposlenih u Srbiji angažovana u ovom sektoru.

„To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora“, rekao je Vučević.

Ukazao je da je za 12 godina budžet za poljoprivredu uvećan za skoro tri puta, sa 40,8 milijardi dinara koliko je iznosio 2012. godine na 114,3 milijarde dinatra, koliko iznosi danas.

Izgradnja infrastrukture je kičma razvoja svake zemlje

Mandatar nove vlade rekao je danas da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture.

„Srbija će u narednim četiri godine biti veliko gradilište. Ekspanzija građevinske industrije je u protekloj deceniji nešto na šta treba posebno da budemo ponosni. Dok većina zemalja koje su članice EU beleži pad u sektoru građevinarstva, u Srbiji ovaj sektor beleži rast. Prošle godine u Srbiji je vrednost građevinskih radova bila veća za 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije. U četvrtom kvartalu prošle godine izdato je 15,6 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom kvartalu 2022. godine. Učešće građevinarstva u BDP zemlje 2012. godine iznosilo je tri odsto, a 2022. godine ovo učešće iznosi 5,5 odsto. Vrednost svih građevinskih radova na teritoriji Srbije iznosila je 1,6 milijardi evra, dok je prošle godine vrednost svih građevinskih radova u našoj zemlji iznosila čak 5,6 milijardi evra“, rekao je Vučević.

Istakao je da je od 2012. godine izgrađeno je više od 450 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a trenutno u fazi izgradnje novih 650 kilometara, dok je u narednom periodu planirano zaključivanje ugovora o izgradnji dodatnih 880 kilometara.

„Samo u 2023. godine pušteno je u saobraćaj skoro 90 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica, dok je za 2024. godinu planirano da se izgrade još blizu 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica“, rekao je Vučević.

Nastaviće se ulaganja u sport, nagrada za olimpijsku medalju 200.000 evra

Vučević je istakao danas da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport, kao i da je predvidjeno da nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju u Parizu bude 200.000 evra.

On je u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze rekao da su u poslednjih 11 godina najveća ulaganja u istoriji u sport, što kako je naglasio naši sportisti svakako i zaslužuju i opravdavaju rezultatima za ponos.

„Godišnji budžet najvećih nacionalnih sportskih saveza, kojima se obezbeđuju uslovi za rad, pripreme sportista, organizacija kampova za perspektivne sportiste i učešće na međunarodnim takmičenjima, u 2024. godini su inicijalno uvećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Vučević.

Naveo je i da su kroz dodatno ulaganje od 389 miliona dinara, tokom prvog dela ove godine, svi olimpijski programi sportskih saveza finansirani u maksimalnim zahtevnim iznosima i tako će biti nastavljeno, odnosno to će biti podržano u novoj Vladi Srbije kao dodatni motiv za sportiste.

Srbija je pravna država, zločini neće moći da se isplate

Mandatar za sastav Vlade Srbije izjavio je danas da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

„Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost“, rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakao je da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dve, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost.

„Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja“, naglasio je Vučević.

Nova vlada će nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasleđa

Vučević je istakao da će nova vlada nastaviti intenzivno ulaganje u kulturu i u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u toj oblasti, kao i na jačanju sistema zaštite kulturnog nasleđa i osnaživanju kulturne diplomatije.

„Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću“, rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije.

Vučević je podsetio na dostignuća prethodne Vlade u oblasti kulture među kojima su rekonstrukcija Narodnog pozorište u Beogradu, nova mala scena Narodnog pozorišta u Nišu, rekonstrkcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini…

„Za poslednje tri godine preko konkursa Ministarstva kulture širom Srbije smo obnovili, adaptirali i rekonstruisali 108 objekata kulture u vrednosti od milijardu dinara“, rekao je Vučević.

Tanjug

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like