Categories Bosna i Hercegovina

Bivši šef carine BiH gomila nekretnine: Otkriveno je da ima i jednu s pogledom na Pelješki most

Miro Džakula, tokom gotovo dva i po mandata na čelu državnih carina (Uprave za indirektno oporezivanje BiH) postao je jedan od najbogatijih ljudi u državi.

Džakula je prošao put od vlasnika male prodavnice mješovite robe (granapa) i računovođe u lokalnoj kompaniji u Čapljini do kralja nekretnina u BiH i Hrvatskoj, piše istraživački portal  Valter iz BiH u opsežnom tekstu u kojem su prezentirani i izvodi iz katastra kojima se potkrepljuje značajan rast imovine bivšeg malog preduzetnika nakon njegovog političkog angažmana i 11 godina šefovskog mjesta u državnim carinama.

Navode da je prije 20 godina bio član SDP-a BiH i da je po toj liniji počeo političku karijeru, ali je onda izgradio dobre veze sa svim ključnim političkim liderima u BiH, od Milorada Dodika, do Dragana Čovića.

U proteklih nekoliko mjeseci Valter je istražio Džakulino bogatstvo, posjetio i dokumentovao dobar dio njegovog nekretinskog carstva. Džakula je danas vlasnik ili suvlasnik, prema istraživanju Valtera, najmanje petnaestak nekretnina u Čapljini, odakle je porijeklom, ali i na jadranskoj obali, te u Zagrebu. Između ostalog, vlasnik je i etaže u novoizgrađenoj vili koja gleda direktno na Pelješki most.

S obzirom na broj nekretnina i njihovu vrijednost, ostaje nejasno kako je Džakula s platom direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH došao u priliku da tako obilato investira u sve svoje vile, stanove i apartmane, pitaju se autori teksta na portalu Valter, ali Miro Džakula nije htio komunicirati s novinarima Valtera i dati odgovore na pitanja.

Nekretnina u Komarni; Foto: Valter

Miro Džakula se pojavljuje kao suvlasnik ili vlasnik nekretnina u mjesto Komarna s pogledom na Pelješki most u kombinaciji s članovima porodice Knežević, koji su vlasnici građevinske kompanije DD Graditeljstvo.

“Komarna je idilično mjesto na jadranskoj obali, koje ima oko 150 stalnih stanovnika. No, sve je više omiljeno među turistima, jer sada nudi i spektakularan pogled na Pelješki most. On se može vidjeti iz Džakulinog apartmana u ovoj novoizgrađenoj vili, gdje na poštanskom sandučiću od prezimena ‘Džakula’ nije daleko ni prezime ‘Knežević’. Zapravo, odmah je uz njega”, piše Valter.

Kneževići su inače blisko povezani s Džakulom, kako su potvrdili za Valter svjedoci s terena. Riječ je o porodici koja u suvlasništvu ima čapljinsku građevinsku firmu DD Graditeljstvo d.o.o.

Džakula, Dragan Knežević, Božo Knežević (direktor DD Graditeljstva d.o.o.), Snježana Knežević i drugi su takođe navedeni kao suvlasnici parcele od 111 metara kvadratnih, s kućom od 64 metara kvadratnih. I tu je najveća nekretnina od svih u Komarni, stambena od 218 kvadrata, a Džakula je vlasnik petine (otprilike 44 kvadratna metra), što može biti pristojan apartman za ljetovanje i iznajmljivanje. Dragan Knežević je za Valter potvrdio da je Miro Džakula suvlasnik nekretnine, ali je oštro demantovao bilo kakvu poslovnu ili sličnu saradnji s njim.

Forbes.Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like