Categories Intelligence

Dženis Kadrić, član kartela „Tito i Dino“, pušten iz Vojkovića u kućni pritvor

Bivši specijalac FUP-a i osumnjičeni za organizovani kriminal u okviru kartela „Tito i Dino“ Dženis Kadrić pušten je iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije zatražilo stroge mjere zabrane za Dženisa Kadrića, nakon tromjesečnog pritvora.

Stroge mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Kućni pritvor može biti realizovan na više načina, nošenjem nanogice ili dolaskom policijskih službenika na adresu.

Sud BiH je ovaj prijedlog mjera prihvatio te je samim tim Kadrić izašao iz pritvora.

Podsjetit ćemo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo realizovali su početkom februara akciju kodnog naziva „Consigliere“. Tom prilikom su uhapsili dva muškarca – Dženisa Kadrića (1989. Sarajevo) i Alema Hodovića (1983. Priboj) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom „Pranje novca“.

Aktivnosti se provode sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog kaznenim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

Hodović je pušten iz pritvora ranije, a Kadrić tek danas, no ovaj predmet je dobio razvoj događaja tokom prethodnih sedmica nakon što su 23 osobe uhapšene zbog sumnje na organizovani kriminal u okviru kartela „Tito i Dino“. Za 18 njih je utvrđen osnov sumnje da su počinili krivično djelo te im je određen pritvor ili mjere zabrane, dok se za pet pripadnika FUP-a i dalje vodi istraga i osumnjičeni su, ali bez ikakvih sudskih mjera.

Klix

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like