Categories Intelligence

Najavljena invazija: Rusija i Kina započinju rat?

Američki obaveštajni zvaničnici procenili su da Rusija i Kina sada još bliže sarađuju u vojnim pitanjima, uključujući potencijalnu invaziju na Tajvan.

To je navelo američku administraciju da napravi nove planove za suprotstavljanje potencijalnom scenariju, prenosi Blumberg.

„Prvi put Kina i Rusija sarađuju po pitanju Tajvana. Prepoznali smo da je ovo pitanje u kojem Kina definitivno želi da sarađuje sa Rusijom, i ne vidimo razlog zašto ne bi“, rekla je Avril Hejns, šef Nacionalne obaveštajne službe, tokom svedočenja pred Kongresom.

Republikanski senator Majk Raunds iz Južne Dakote pitao je Hejnsa o takvom scenariju tokom saslušanja Senatskog komiteta za oružane snage. On je upitao i šefa Obaveštajne agencije da li Pentagon planira odgovor na takvu mogućnost.

On je rekao da su, u suštini, velike šanse da, ako bi SAD imale sukob sa jednom zemljom, sukob bi se otvorio i sa drugom zemljom, što bi uticalo na planiranje, potrebe u opremi i ljudstvu.

„Svakako postoji mogućnost da se tako nešto desi. Odgovor na to pitanje zavisi od scenarija koji će se odvijati“, rekao je Hejns.

Hejns je dodao da procene obaveštajnih službi pokazuju da postoji sve veća saradnja u „neograničenom“ partnerstvu Rusije i Kine u svakom društvenom sektoru: političkom, ekonomskom, vojnom, tehnološkom…

Ministarstvo odbrane je postalo još više zabrinuto zbog zahteva naših zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina „sigurno bile kooperativne, i to moramo uzeti u obzir“, potvrdio je Hejnsovu izjavu general-potpukovnik Džefri Kruz.

Podsetimo, Rusija, Kina i Iran su sredinom marta održale zajedničke vojne vežbe pod nazivom „Pomorski bezbednosni pojas – 2024“ u Omanskom zalivu i Arapskom moru.

b92

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like