Categories Region

Potresna ispovijest doktorice Ivane koja je prva ušla u „Ribnikar“

„Ušla sam i pitala je kakvo stanje, a onda sam joj rekla: „Kaća, ova djevojčica još diše!“. Prišla sam joj i sa ekipom sa kojom sam došla, zbrinuli smo je onoliko koliko smo mogli. Potom sam se okrenula i vidjela nastavnicu koja se tada pridigla i vidjeli smo da je živa i nju smo odmah zbrinuli. Nažalost, više nikome u toj učionici nismo mogli da pomognemo…“

Ovim riječima započinje svoje potresno svjedočenje Ivana Stefanović, doktorica Hitne pomoći, koja je tog kobnog 3. maja pomagala povrijeđenima u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Doktorica Stefanović na samom početku navodi da im je jutarnji sastanak 3. maja prošle godine trajao duže jer je moralo da se „izreferiše“ više dana s obzirom da je bilo nekoliko dana praznika. Uprkos tome što se inače ne javlja na telefon na jutarnjem sastanku, tog jutra je vidjela da je zove kćerka koja je imala jasne instrukcije da majku zove tada samo ako nekom ozbiljno nije dobro.

„Ona me je zvala u vrijeme dok traje školski čas. Znate, prvo što razmišljate jeste zašto vas dijete zove za vrijeme školskog časa i zašto koristi mobilni telefon, a onda sam se javila i ona mi je brzo rekla: „Mama, molim te, nemoj da prekidaš vezu, ozbiljno je. Možeš li da pošalješ ekipu Hitne pomoći, neka djevojčica je povrijeđena, upucana…“. Odgovorila sam: „Mogu, naravno!“, a onda nakon par sekundi sam čula nastavnicu u pozadini kako priča i nešto joj govori. Kćerka mi je tada rekla: „Mama, ne brini, poziv je primljen!“ i spušta mi slušalicu“, prisjeća se doktorka Stefanović.

Ona se odmah okrenula prema kolegama i pitala ih „da li su nešto čuli“ i „da li imaju nešto u „Ribnikaru““.

„Krenuli smo ka našem call centru da vidimo šta se desilo. Tu smo saznali da su dvije ili tri ekipe već poslate. Nije prošlo par sekundi, putem radio veze se javio doktor Stijačić i rekao da se u „Ribnikaru“ desilo nešto strašno, da pošaljemo sve raspoložive ekipe i da ima mnogo povrijeđenih. Ja sam tako sa prvom sljedećom ekipom krenula put „Ribnikara““, govori Stefanović za „Blic TV“.

Prema njenim riječima, mislila je da se neko povrijedio od petarde i nijednog trenutka nije pomislila da će zateći ono što je zatekla nekoliko minuta kasnije.

„Kada se sanitet parkirao, ja sam samo koleginici rekla: „Molim te, daj mi rukavice. Uzela sam ih sa namjerom da pomognem za neke sitne rane. Taj scenario da ćemo mi imati masakr u jednoj školi, to je za mene bilo nešto nepojmljivo“, prisjeća se ona.

„Ivana, dođi ovdje“

Doktorica Stefanović navodi da ju je sačekao nastavnik geografije kojeg ona poznaje, s obzirom da njeno dijete ide u tu školu, te da joj je rekao: „Ivana, dođi ovdje.“.

„Ja sam krenula za njim ne očekujući ono što me je zateklo. A onda, ponašate se kao u nekom filmu. Evo sada, godinu dana kasnije, znam koga sam vidjela na zemlji, znam kakve su rane bile, znam da tu ne možete ništa da uradite i samo sam razmišljala da ne kvarim ono što će policiji poslije biti značajno, da pazim kuda hodam kad već ne mogu da pomognem“, objašnjava ona.

Kako priča, kada je ušla u odjeljenje VII/2, unutra je već bila njena koleginica doktorica Krulj.

„Ušla sam i pitala je kakvo stanje, a onda sam joj rekla: „Kaća, ova djevojčica još diše!“. Prišla sam joj i sa ekipom sa kojom sam došla, zbrinuli smo je onoliko koliko smo mogli. Potom sam se okrenula i vidjela nastavnicu koja se tada pridigla i vidjeli smo da je živa i nju smo odmah zbrinuli. Nažalost, više nikome u toj učionici nismo mogli da pomognemo“, kaže doktorica Stefanović.

Ona objašnjava da su sve lakše povrijeđene druge kolege već odvele.

„Ostala sam tu sa policajcima. U jednom trenutku ne znate šta da radite, onda ne vjerujete da je to sve tačno, da nije moguće da ne možete više ništa da uradite. Pa ponovo provjerite vitalne znake i tada shvatite da je to istina“, kaže sagovornica Blic TV-a.

Doktorica dalje priča da je onda shvatila da treba da ode.

„Krenula sam za policajcima, ali onda sam vidjela da oni nisu završili svoj posao i da im smetam. Oni su čistili školu, neka odjeljenja u tom trenutku još nisu izašla. Policajci su me pitali: „Gdje ćete doktorice?“, ja sam im odgovorila da idem tamo gdje ima još povrijeđenih. Sve vrijeme sam razmišljala o nekima koji su lakše povrijeđeni. Valjda vaš mozak odbija da prihvati da je ovo realnost“, prisjeća se ona.

Kako kaže, prvo koga je vidjela bila je ministrica zdravlja Danica Grujičić kojoj je prišla da kaže šta su zatekli na mjestu događaja.

Na mjestu događaja je bilo dovoljno ekipa Hitne pomoći. Nažalost, neke od naših ekipa nisu imale posla jer nekoj djeci zaista više nije bilo spasa. Važno je da istaknem da smo odavde uspjeli da pošaljemo šest ekipa koje su ispred „Ribnikara“ mogle da budu za 3 ili 4 minuta. Tog dana Urgentni centar nije bio dežuran, ali oni su svi nas čekali. Tako su se brzo reorganizovali, ali to su vam hitne službe. Sutra je ista smjena išla za Dubonu i Malo Orašje. Potpuno sam ponosna na sve moje kolege“, kaže Stefanović.

Scene kod kćerke u učionici

Doktorica Stefanović se osvrnula i na scene u učionici njene kćerke.

„Njihova nastavnica je poslije prvih pucanja izašla da vidi šta se dešava. Svima je bilo čudno, časovi su tek počeli, vratili su se sa mini raspusta. Prerano je za petarde, a nije ni kraj školske godine. Ali, u školi ništa nije nemoguće“, govori sagovornica.

Kako kaže, nastavnica je vidjela jedno dijete i maltene se mimoišla sa dječakom ubicom.

„Vratila se u učionicu i potražila je ključ u torbi koji je srećom tu bio. Mogao je da ne bude. Zaključala je vrata, a neko se hvatao za kvaku. Ne znam šta bih rekla na to. Ne idem dalje od toga da su vrata bila zaključana i da je moje dijete koliko-toliko bilo bezbjedno“, kaže ona.

Doktorica navodi i da je njena kćerka bila kod divne učiteljice koja je đake naučila da moraju da budu družina.

„Oni su se sklonili ispod prozora i jako vodili računa o nastavnici, da li je i ona čučnula i jedno drugo su utišavali da bi se umirili i da neko ne čuje šta rade. Bili su prilično razumni, a tako su mladi“, zaključuje sagovornica.

N1info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like