Categories Region

“Pritisak na Kurtija da prihvati Zajednicu srpskih opština” Dačić komentarisao najavu prijema samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Novoizabrani ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da će glavni zadaci tog Ministarstva biti da obezbijedi visok nivo bezbjednosti u Srbiji, kao i da ima oštru borbu protiv kriminala i korupcije.

Kako je rekao za televiziju Prva, MUP mora da obezbijedi visok nivo sigurnosti ljudi u Srbiji, kako se više nikada ne bi ponovili tragični događaji, odnosno prošlogodišnja masovna ubistva 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca.

– Čeka nas veliki posao, ali ja mu se radujem. Mijenjate frekvenciju, ovo je sada druga frekvencija u odnosu na Ministarstvo spoljnih poslova (2014-2020, 2022-2024), predsjednika Skupštine (2020-2022), predsjednika Vlade (2012-2014), ali to je povratak na ono što sam radio – rekao je Dačić govoreći o funkcijama koje je obavljao u prethodnom periodu, prenosi Blic.

Dačić, koji je do 2. maja bio ministar spoljnih poslova, osvrnuo se i na najavu prijema Kosova u Savjet Evrope, navodeći da po tom pitanju trenutno postoji pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

– Situacija je, barem dok sam bio ministar spoljnih poslova, da postoji pritisak da se Kurti natjera da učini, kako oni to slikovito kažu, traže termin koji ništa ne znači, nepovratni korak ka formiranju Zajednice srpskih opština – rekao je Dačić.

Šta bi bio nepovratni korak, prema Dačićevim riječima je „pitanje za milion dolara“.

– Da li je to da on Statut ZSO pošalje Ustavnom sudu (Kosova)? Ja ne znam šta je u tome veliki korak, jer Ustavni sud, kada sve prođe, može da kaže da to ne prihvata. Ovdje nema garancije da će neko da kaže da prihvata Statut ZSO i da idemo dalje – dodao je ministar.

Dačić je naveo i da Kurtiju nije prihvatljiv ni taj evropski prijedlog Statuta ZSO, već da on ima svoj, o kom se konsultuje sa predsjednicima opština sa srpskom većinom, što su trenutno Albanci.

Srpskainfo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like