Categories Intelligence

Otkrivena laboratorija za proizvodnju kokaina, uhapšeno 20 ljudi

Španska civilna garda otkrila je, u blizini Madrida, laboratoriju za proizvodnju kokaina i uhapsila 20 osoba, koje sumnjiči da su povezane sa tim nelegalnim poslom. Akcija, koja je uključivala pretrese 27 nekretnina u provincijama Pontevedra, Korunja i Madrid, dovela je i do zapljene tri miliona eura u gotovini i imovine, vrijedne 10 miliona eura, poput luksuznih kuća, vozila i plovila za rekreaciju.

To je saopšteno iz Europola, koji je sa američkom Upravom za borbu protiv droga – DEA, učestvovao u policijskoj akciji.

Laboratorija, koju je policija odmah demontirala, naveli su iz Europola, mogla je da proizvodi 100 kilograma droge mjesečno.

Foto: Europol

“Određeni broj uhapšenih je označen visokopozicioniranim metama zbog svoje umiješanosti u više slučajeva trgovine drogom”, piše u saopštenju Europola.

U akciji je, navode, zaplijenjena 21 bačva tečnih i čvrstih hemikalija, koje se koriste za ekstrakciju i preradu kokaina.

„Uhapšene osobe, od kojih je 19 španskih državljana, a jedan iz Kolumbije, osumnjičeni su da su uvezli tone kokaina i listova koke iz Južne Amerike u Španiju, koristeći rekreativna plovila. Vjeruje se da su unajmili jedrilice i katamarane od Galicije do Južne Amerike kako bi prevezli svoj ilegalni teret u Evropu. Za obavljanje ove aktivnosti angažovali su mladiće sa pomorskim iskustvom i bez kriminalnog dosijea“, saopštio je Europol.

Foto: Europol

Kokain bi, navode, krijumčarili na različite ulazne tačke na obali Galicije, prije nego što bi bio prošvercovan u unutrašnjost i u druge zemlje članice EU, koristeći vozila opremljena sofisticiranim skrivenim pregradama.

„Da bi maksimizirala svoj profit, kriminalna organizacija, sa sjedištem u Galiciji, navodno je, takođe, vodila laboratoriju za kokain, instaliranu u izolovanom području u predgrađu Madrida. Tamo bi vadili kokain iz listova koke“, piše u saopštenju.

Novi trend u trgovini drogom

Tokom dana akcije, policija je zaplijenila velike količine droge, uključujući, između ostalog, 50 kilograma kokaina, 10 kilograma marihuane, 10.000 tableta ekstazija…

„Ovaj slučaj potvrđuje novi trend u trgovini kokainom, pri čemu se neprerađena droga izvozi na hemijsku obradu u tajnim laboratorijama u zemljama odredišta. Ovo omogućava kriminalnim organizacijama da smanje svoje gubitke u slučaju eventualnih policijskih zapljena“, naveli su iz Europola.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like