Categories USA

Pronašli izvor vrijedan više od pola milijarde dolara: SAD uspostavljaju globalnu dominaciju u litijumskom sektoru

U poslednjim mesecima 2023. godine, Sjedinjene Američke Države su postale epicentar uzbuđenja u globalnoj trci za litijumom, neophodnim za proizvodnju mobilnih uređaja i električnih vozila.

Ministarstvo za energetiku SAD-a objavilo je da je jezero Solton Si u Kaliforniji postalo novo značajno nalazište, sa potencijalom proizvodnje čak 3.4 miliona tona litijuma.

Ovo otkriće ima dalekosežne implikacije za domaću industriju litijuma, koja se uglavnom oslanjala na uvoz.

Iako su već postojala nalazišta u Nevadi, Severnoj Karolini i Oregonu, Solton Si obećava dovoljno resursa za preko 375 miliona baterija, ključnih za električna vozila.

Ono što čini ovu vest još značajnijom jeste uloga geotermalne energije u procesu ekstrakcije litijuma.

Region Solton Si već sada poseduje 400 megavata instaliranog kapaciteta za proizvodnju geotermalne električne energije, sa potencijalom za sedam puta veći kapacitet.

Proizvodnja geotermalne energije uključuje crpljenje vode iz podzemnih vrućih izvora, pri čemu se izdvajaju minerali poput litijuma i cinka.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovaj proces ne samo da predstavlja izvor električne energije, već i potencijalni resurs za ključne minerale.

U slučaju Solton Si, geotermalna slana voda izuzetno je bogata litijumom.

Povećanjem kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije, SAD ne samo da će zadovoljiti domaće potrebe za litijumom već i može postati globalni lider u snabdevanju ovim ključnim resursom u narednim decenijama.

Ovo otkriće predstavlja ne samo tehnički trijumf već i potvrdu da geotermalna energija može igrati ključnu ulogu u obezbeđivanju resursa neophodnih za tehnološki napredne sektore, čime se otvaraju nova vrata u energiji i sirovinama za Sjedinjene Američke Države.

GreenNews

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like