Categories Region

Vučić sa Šolcom: Nepodnošljivo stanje za Srbe na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom sa kojim je, kako je rekao, imao „dobru i otvorenu razmjenu mišljenja“ o „svim pitanjima od obostranog interesa“ uključujući situaciju na Kosovu, ekonomskoj saradnji i evrointegracijama.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je „podrobno obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u formiranju ZSO (Zajednice srpskih opština)“.

„Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu potrebna pomoć naših partnera, kakva je Njemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu“, rekao je Vučić.

Kako je rekao predsjednik Srbije, on i Šolc su razmjenili mišljenja „o svim delikatnim pitanjima u kontekstu globalnih dešavanja“ kao i da su posebno razgovarali o „mjestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu“ kao i o njenom evropskom putu.

Rekao je da je ponovio da se Srbija dosljedno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana i da je to do sada uvijek pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Vučić je rekao da je zahvalio Njemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj mjeri doprinele brzom napretku Srbije i da se posebno osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027.

„Izrazio sam uvjerenje da će njemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprinjeti snažnom rastu Srbije i povezivanju cijelog regiona“, napisao je Vučić.

N1

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like