Categories Intelligence

Suđenje Šariću odloženo: Advokati ponovo traže da „skaj“ poruke ne budu dokaz

Suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svjedoka saradnika Nebojše Joksovića danas je odloženo nakon što su njegovi advokati, pozivajući se na presudu Evropskog suda pravde, zatražili da „skaj“ poruke budu izbačene iz dokaza, iako se ta presuda odnosi na upotrebu druge aplikacije za kriptovanu komunikaciju. Sudija Zoran Šešić rekao je da će sudsko vijeće pročitati tu presudu i odluku donijeti na sutrašnjem suđenju.

Piše: Sofija Parojčić/Krik

Presuda Evropskog suda koju su advokati danas predali sudiji ne odnosi se na „skaj“ poruke koje je srpsko tružilaštvo dobilo od fransuke policije, već je donijeta u slučaju potpuno druge aplikacije za bezbjednu komunikaciju – „Enkročet“. Odluka je donijeta na osnovu zahteva suda u Berlinu i važi samo za članice Evropske unije.

Šarićev advokat Dalibor Katančević rekao je da ova presuda dokazuje sve što je odbrana problematizovala tokom suđenja kada su u pitanju „skaj“ poruke.

„Evropski sud pravde jasno je i nedvosmisleno rekao da je bila presretana komunikacija. Ne postoji nikakav server koji je bio zapljenjen“, rekao je Katančević, aludirajući na tvrdnje tužilaštva da su poruke sa „skaja“ dobijene od francuske policije pronađene na zapljenjenom serveru.

Katančević je rekao i da pomenuta presuda jasno govori da su državljani Srbije neovlašćeno prisluškivani na teritoriji druge zemlje.

„Sramno je reći da Srbija kao zemlja koja nije članica Evropske unije nije u obavezi da poštuje odluku Evropskog suda pravde, jer ono što važi za zemlje članice EU može samo strože da važi za nas“, rekao je Šarićev advokat.

Tužilac Vojislav Isailović rekao je da trenutno ne želi da se bavi tumačenjem te presude.

„Sudija je doneo odluku da izvodimo ovaj dokaz. Smatram da je ‘skaj’ zakonit dokaz i predlažem da nastavimo da izvodjenje dokaza kako smo planirali“, rekao je Isailović.

U raspravu se uključio i sam Šarić, obraćajući se tužiocu Isailoviću.

„Prije je bio zapljenjen server, posle tužilac pominje platformu. Recite svom šefu (Mladenu) Nenadiću da nam da zapisnik o zapljenjenom serveru i zapljenjenoj platformi. Neverovatna je njegova upornost da priča neistine“, glasno je rekao Šarić.

Sudija Zoran Šešić rekao je i da će sudsko vijeće pročitati tu presudu i odluku donijeti na sutrašnjem suđenju. On je još na samom početku suđenja, početkom septembra prošle godine, donio odluku da se „skaj“ poruke koriste kao dokaz na suđenju.

Šarić negirao da je imao „skaj“  

„Skaj“ poruke glavni su dokaz tužilaštva da je Šarić dva puta planirao likvidaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića i njegovu diskreditaciju kako bi izgubio ovaj status. Tužilaštvo tvrdi da je Šarić koristio nekoliko telefona sa „skaj“ aplikacijom tokom 2020. dok je bio u pritvorskoj ćeliji u Beogradu, međutim, nije utvrdilo kako su ti telefoni stigli do njega.

Šarić je u svojoj odbrani negirao navode tužilaštva, odnosno da je planirao likvidaciju i diskreditaciju nekadašnjeg saradnika, kao i da je ikada posjedovao telefon sa „skaj“ aplikacijom.

I njegov advokat Dalibor Katančević ranije je za KRIK izajvio da tužilaštvo nema slučaj protiv Šarića jer ti telefoni nisu pronađeni kod njega, kao i da nema jasnih dokaza da je Šarić stajao iza poslatih poruka.

Osim Šarića, optuženo je još 14 osoba među kojima je njegov brat Duško, nekadašnji advokat Dejan Lazarević, ali i trojica policajaca Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Duško Mirković.

Optužnicom su obuhvaćeni i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Milan Vučinić, Arso Šarić, Milan Vučinić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (ranije Mišić).

Šarić je pod optužbama da je planirao likvidaciju Joksovaća uhapšen u aprilu 2022. godine dok je u kućnom pritvoru čekao konačnu odluku Apelacionog sudu na presudu kojom je bio osuđen za šverc gotovo šest tona kokaina.

KRIK je u martu ove godine objavio policijski dokument iz istrage u kome se navodi da je Šarić organizovao grupu čiji je cilj bio da mu izdejstvje blažu kaznu u postupku koji se protiv njega vodio za švec kokaina. Policija je dvojicu pomagača koje su u „skaj“ prepiskama nazivali Edo i Markus identifikovala kao bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanović i jednog od načelnika BIA Marka Parezanović.

U „skaj“ porukama pominje se i moćni funkcioner Oskar, opisan kao jedina osobu koja može da utiče na sudije koje su odlučivale o presudi Šariću. Ipak, policija, prema dokumentu, nije utvrdila njegov identitet.

Stefanović i Parezanović negirali su veze sa Šarićevom klanom. Dio javnosti ocjenio je da je iza nadimka Oskar predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Sam Vučić prvo je rekao da nije siguran da li je on Oskar, a potom je izjavio kako bi volio da jeste jer kriminalci govore sve najgore o Oskaru, što bi značilo da je on dobar za državu.

Poruke u kojima se spominju Edo, Markus i Oskar prikazane su nedavno u sudnici – Šarić je tada rekao da mu nije jasno o čemu se radi u porukama.

Poruke sa „skaja“ otkrivaju i Šarićevu umješanost u nekoliko ubistava, kako je to utvrdio Europol. U pitanju su likvidacije vođa škaljarskog klana na Krfu i u Atini 2020. godine, zbog čega je protiv Šarića pokrenuta nova istraga.

KRIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like