Categories Intelligence

Suđenje Šariću: „Skaj“ poruke ostaju dokaz, odbijen zahtjev advokata

Skaj poruke ostaće dokaz na suđenju narko-bosu Darku Šariću i njegovoj grupi za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svjedoka saradnika Nebojše Joksovića pošto je sudsko vijeće danas odbilo predlog njegovih advokata da one budu izbačene.  U sudnici su tako danas pročitane poruke koje, prema tvrdnji tužilaštva, dokazuju da je Šarić planirao Joksovićevo ubistvo ispred zgrade u kojoj živi.

Piše: Sofija Parojčić/Krik

Sudija Zoran Šešić rekao je da je prijedlog Šarićevih advokata odbijen, uz obrazloženje da se presuda Evropskog suda pravde na koju su se pozivali, odnosi na zemlje Evropske unije i da je vezana za predmet koji se vodi pred sudom u Njemačkoj.

„Ima dosta zanimljivih ideja, kojima se dijelom potvrđuju tvrdnje branilaca, ali ne možemo na osnovu te presude da izdvojimo ‘skaj’. Dijelom se potvrđuje o čemu ste pričali, ali velikim dijelom i ne“, rekao je Šešić obraćajući se advokatima.

Evropski sud pravde je odluku, na koju su pozvali Šarićevi advokati, donio na osnovu zahtjeva suda u Berlinu i ne odnosi se na „skaj“ poruke koje je srpsko tužilaštvo dobilo od fransuke policije, već na potpuno drugu aplikaciju za bezbjednu komunikaciju – „Enkročet“.

Šarićev advokat Dalibor Katančević tražio je danas od tužilaštva da dostave poruke sa „skaja“ u formatu u kojem su dobijene.

„Smatram i tvrdim da ne može da se izvodi u eksel tabeli, tražim da se prikazuje kako su dostavljene“, kazao je danas Katančević.

Čitanje „skaj“ poruka danas je nastavljeno bez navođenja ko ih je poslao jer je sud još ranije iz dokaza izbacio izvještaje u kojima je policija identifikovala ko se od optuženih krije iza kog naloga na „skaju“. Tužilaštvo će zato morati da na drugačiji način dokaže ko ih je slao.

Daću mu milion za to i plus svi troškovi

U optužnici se tvrdi da je Šarić sa saradnicima dva puta planirao likvidaciju Joksovića, a danas su pročitane „skaj“ poruke za koje tužilaštvo navodi da su ih razmjenjivali Šarić i njegov nekadašnji advokat, takođe optuženi, Dejan Lazarević. Prema ovim porukama, oni su dogovarali plan za Joksovićevo ubistvo ispred zgrade u kojoj je živi.

„Šta ti kaže Alen je li odlučio da radi? Nećemo da ga ubrzavamo. A daću mu milion za to i plus svi troškovi“, napisao je Šarić Lazareviću, tvrdi tužilaštvo, na šta mu je Lazarević odgovorio da Alen „hoće to da radi bez dvoumljenja“.

U optužnici se navodi da je Alen osoba koju je Šarićeva grupa angažovala da likvidira Joksovića. Tužilaštvo, međutim, nije utvrdilo ko je Alen.

„Tačno se zna kada La (Nebojša Joksović) izlazi iz kuće, kreću blinde po njega sa Brda i stižu za deset minuta kod njega kući, obiđu okolinu i on izlazi“, poslao je, tvrdi tužilaštvo, Lazarević početkom avgusta 2020. godine Šariću.

Pročitane su i poruke prema kojima, kako tvrdi tužilaštvo, Šarić sa Lazarevićem planira kako da se u Valjevu u vazduh digne džip Gorana Nikolaševića i da za to bude okrivljen Joksović, koji je nekada bio Nikolaševićev poslovni partner.

U optužnici se navodi da je Šarić želio da se osveti nekadašnjem bliskom saradniku jer je njegovo svjedočenje bilo ključno da bude osuđen za šverc gotovo šest tona kokaina iz Južne Amerike.

Kada se krajem prošle godine Joksović na ovom suđenju pojavio kao svjedok naveo je da je iz medija saznao da je Šarić planirao njegovo ubistvo.

Šarić je u svojoj odbrani negirao da je posjedvao telefon sa „skaj“ aplikacijom, kao i da je on slao poruke koje se čitaju u sudu.

Njegovi advokati danas su ponovo zatržili da on bude pušten u kućni pritvor, ali je to odbijeno.

Šarićevi pomagači

KRIK je nedavno objavio policijski dokument u kojem je utvrđeno da su Edo i Markus – funkcioneri koji su prema porukama sa „skaja“ pomagali Šarićevom klanu – bivši ministar policije Nebojša Stefanović i jedan od načelnika BIA Marko Parezanović. Njh dvojica su samo pomenuta u dokumentu i nisu procesuirana.

Stefanović i Parezanović negirali su veze sa Šarićevom grupom.

Šarić je, prema „skaj“ porukama, organizovao grupu čiji je cilj bio da mu izdejstvje blažu kaznu u postupku koji se protiv njega vodio za švec kokaina. U tim porukama pominje se moćni funkcioner Oskar. Ipak, u dokumentu koji je objavio KRIK, policija nije identifikovala koga su optuženi članovi Šarićeve grupe nazivali Oskar.

Kada su nedavno u sudu prikazane „skaj“ poruke u kojima se pominju Edo i Markus, Šarić je rekao da mu nije jasno o čemu se tu radi.

Na reakciju dijela javnosti da je Oskar predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić prvo je rekao da nije siguran da li je on Oskar, a potom i da su kriminalci pisali sve najgore o Oskaru, što bi značilo da je on „dobar za državu“.

Poruke sa „skaja“ pokazuju i da je Šarić bio umješan i u nekoliko ubistava članova škaljarskog klana u Grčkoj, o čemu je KRIK pisao još početkom prošle godine. Iako je tužilaštvo posjedovalo poruke koje ovo dokazuju, Šarić i šef kavačkog klana Radoje Zvicer osumnjičeni su tek u februaru ove godine za četiri ubistava u Grčkoj o čemu je pokrenuta istraga.

Krik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like