Categories Intelligence

Suđenje Koluviji: Nakon tri godine završeno pripremno ročište, suđenje za “Jovanjicu 2” može da počne

Tri godine nakon što je podignuta optužnica protiv Predraga Koluvije, policajaca i agenata obaveštajnih agencija BIA i VOA koja ih tereti da su štitili  njegovo imanje marihuane „Jovanjica“, suđenje je na korak da počne. Postoji još jedna stvar koju sudija Zoran Ganić mora da odluči – hoće li spojiti ovaj postupak sa drugim u kojem se Koluviji sudi zbog proizvodnje 1,6 tona marihuane. 

Piše: Sofija Bogosavljev 

Danas je održano poslednje pripremno ročište u postupku poznatom kao „Jovanjica 2“, koji se vodi protiv Predraga Koluvije i niza policajaca i obaveštajaca koji su optuženi da su čuvali njegovu farmu marihuane.

Pripremno ročište je korak koji se mora održati pre nego što suđenje može da počne. Tada, van očiju javnosti, tužilac i advokati odbrane raspravljaju o tome šta će biti dokazi na suđenju i planira se kako će suđenje teći. Obično se pripremno ročište obavi za jedan ili dva dana – međutim u ovom slučaju je trebalo čak tri godine da se ono održi.

Glavni razlog su bila česta odlaganja, uglavnom zbog nedolaska optuženih ili Koluvijih advokata.

„Pripremno ročište je završeno. Svi branioci su izneli svoje navode u skladu sa Zakonom, isto su to uradili i okrivljeni”, potvrdio je za KRIK Nemanja Srzentić, advokat jednog od optuženih Miloša Tofilovića, koji je bio Koluvijin lični vozač.

Ipak, postoji još jedna stvar koju sudija Zoran Ganić mora da odluči kako bi suđenje konačno počelo.

Kako je za N1 rekao jedan od advokata okrivljenih Marko Janković, tužilac Saša Drecun zahteva da se ovo suđenje spoji sa drugim, koji se naziva „Jovanjica 1”, a u kojem se Koluviji sudi da je organizovao gajenje 1,6 tona marihuane.

Advokati optuženih se tome protive. Janković je objasnio da se ne slažu sa predlogom tužioca jer je u „Jovanjici 1” već saslušano više desetina svedoka, a advokati koji zastupaju okrivljene u procesu „Jovanjica 2“ nisu imali mogućnost da ih ispituju.

Nije poznato kada će tačno sudija Ganić odlučiti o ovome.

Mnogo odlaganja i jedna pretnja

Pripremna ročišta u postupku „Jovanjicu 2” odlagana su čak 21 put. Prvo, koje je bilo zakazano još za maj 2021. godine nije bilo održano zbog nepojavljivanja nekoliko advokata. Potom je odloženo jer je Predrag Koluvija, koji je u optužnici označen kao šef kriminalne grupe, otkazao punomoć svojim advokatima.

I nadalje je suđenje odlagano iz različitih razloga, od toga da se nisu pojavili okrivljeni ili njihovi advokati, pa zbog zahteva za izuzeće tužioca, do angažovanja novih advokata, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa slučajem.

Uz sve to, dogodio se incident nakon pripremnih ročišta u februaru ove godine.

Tada je tužilac Saša Drecun, kako on tvrdi, dobio pretnje od pripadnika BIA koji je optužen u ovom postupku. Tužilac nije otkrio njegovo ime.

Optuženi i ključni dokazi

Osim Koluvije, u „Jovanjici 2” optužena su dva agenta BIA-e: Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, koga je BIA uputila da radi u MUP gde je bio asistent Dijani Hrkalović. Takođe su optuženi i policajci Radovan Bojović, Zoran Baštovanović i Koluvijin rođak Milan Kendija – nekadašnji načelnik Jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata.

Na optužnici je i Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) koji se nalazi u bekstvu, kao i Koluvijin vozač Miloš Tofilović i Slaviša Milinković.

Prema optužnici, osim zaštite imanja marihuane, oni su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažni dokument koji ga je predstavio kao potpukovnika VOA-e.

Ključni dokazi tužilaštva su poruke iz aplikacije „Razgovor“ u okviru koje su, prema optužnici, Koluvija i njegovi saradnici iz državnih službi imali posebnu čet-grupu „Savet za bezbednost“. Poruke, prema navodima tužilaštva, pokazuju da su se optuženi međusobno dogovarali oko dežurstava i čuvanja imanja, kao i da su smišljali plan kako da utiču na medije da se vest o hapšenju Koluvije u novembru 2019. godine ne proširi.

Blagonakloni prema Koluviji

Za nekog kome se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je proizvela više od tone droge, Koluvija je relativno kratko bio u pritvoru.

Dve godine nakon hapšenja, u septembru 2021, omogućeno mu je da se preseli u kućni pritvor. Onda mu je u junu prošle godine i kućni pritvor ukinut.

Od momenta napuštanja pritvorske ćelije često je davao intervjue provladinim medijima. Prvi koji ga je intervjuisao bio je njegov advokat Vladimir Đukanović – važan član vladajuće Srpske napredne stranke.

Koluvija nije dobio samo podršku prorežimskih medija, već i predstavnika države. Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Koluvija ne treba da bude u pritvoru jer nikoga nije ubio.

Bivša premijerka Ana brnabić je „Jovanjicu“ nazvala izmišljenom aferom.

I pre nego što je uhapšen, Koluvija je imao podršku čelnika države. Imanje „Jovanjca“ posećivali su brojni funkcioneri – između ostalog bivši direktor BIA-e Aleksandar Vulin, bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, kao i bivši direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić. U Koluvijinom društvu tada se često mogao videti i član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je on gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana.

Navodno, kako tvrdi Koluvija, srpska policija mu je podmetnula tonu marihune na imanje, a iza svega stoje, kako je rekao, američki proizvođači konoplje koji su hteli da ga otklone kao konkurenciju.

KRIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like