Categories Intelligence

Tužilac koji je UHAPŠEN zbog veza sa kriminalcima TUŽIO državu: Tvrdi da nije dovoljno plaćen

Tužba podnijeta početkom maja, ali u parničnom zahtjevu nije naveden iznos koji potražuje, već je ostavljeno da se to precizira poslije vještačenja. Čađenović traži naknadu štete po osnovu manje isplaćene zarade, specijalnog dodatka, neisplaćenih godišnjih odmora, troškova prevoza, prekovremenog i noćnog rada…

Optuženi specijalni tužilac Saša Čađenović, privremeno udaljen sa posla, tužio je državu zbog naknade štete po osnovu navodno manje isplaćene zarade, specijalnog dodatka, neisplaćenih godišnjih odmora, troškova prevoza, prekovremenog i noćnog rada sa sve zateznim kamatama za vrijeme velikog perioda njegovog tužilačkog angažovanja.

Tužba Čađenovića, kojeg zastupa advokat Vaso Bečanović, podnijeta je početkom maja ali u parničnom zahtjevu nije naveden iznos, koji pritvoreni specijalni tužilac potražuje, već je ostavljeno da se visina svake stavke pojedinačno precizira poslije vještačenja.

Suspendovani specijalni tužilac tražio je razliku na ime manje isplaćenog specijalnog dodatka za period od septembra 2016. do maja 2017. ali i tokom 2020. godine sa zateznom kamatom za pojedinačne iznose, koji će se utvrditi nalazom vještaka.

Čađenović tužbenim zahtjevom od države traži isplatu, kako je naveo, manje obračunatih prekovremenih sati u periodu od avgusta 2008. do februara 2015. godine.

Čađenović je tražio da mu država isplati novac za rad u vrijeme državnih i vjerskih praznika, neisplaćenih noćnih sati – počev od avgusta 2008. godine, kada je bio zamjenik državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) Podgorica, pa sve do suspenzije Tužilačkog savjeta, koji je udaljio tužioca sa posla tri dana nakon što je uhapšen 9. decembra 2022. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Osim toga Čađenović, koji se i dalje nalazi u spuškom pritvoru, tražio je i isplatu novca zbog, kako je navedeno, manje isplaćenog novca na ime neiskorišćenih godišnjih odmora u periodu od avgusta 2008. do 2019. godine.

Zbog tužbenog zahtjeva Čađenovića izjašnjenje je Zaštitiniku imovinsko-pravnih interesa države dostavilo Specijalno državno tužilaštvo, koje je prihvatilo da se mirnim rješavanjem spora zaključi samo poravnanje na ime manje isplaćenog iznosa ukupne zarade Čađenoviću za maj i jun 2020. godine.

Drugi dio tužbenog zahtjeva je, kako saznaju Vijesti od više izvora, u ovoj fazi postupka odbijen, jer ni SDT u izjašnjenju niti Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države nijesu prihvatili medijaciju i nisu pristali na mirno rješavanje spora, koji je pokrenuo suspendovani specijalni tužilac.

Saša Čađenović nakon hapšenja i saslušanja u SPO-u
Saša Čađenović nakon hapšenja i saslušanja u SPO-ufoto: Boris Pejović

Zaštitnik države je odluku u odgovoru na tužbu Čađenovića dostavio i Tužilačkom savjetu.

Krajem oktobra prošle godine, Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kojem se na teret stavlja da je da je od sredine 2020. do ove godine postao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.

“Uloga i zadatak bio je da iz spisa uklanja izvještaje koje je Europol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, saopštili su nakon podizanja optužnice iz SDT-a.

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, nedavno je prihvatilo predlog specijalnog tužioca Miloša Šoškića da se razdvoji sudski postupak protiv Čađenovića od predmeta u kojem su optuženi Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Petar Lazović, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić

Tužiteljke tvrde da su zakinute

Tužilački savjet odgovorio je Zaštitiniku imovinsko-pravnih interesa države povodom predloga za medijaciju, koji su pokrenule tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Lidija Vukćević, te specijalne tužiteljke Marija Raspopović i Sanja Jovićević protiv predlagača SDT-a, radi naknade štete na ime manje isplaćenog specijalnog dodatka za period od 26. septembra 2016. godine.

TS je odgovorio kancelariji Zaštitinika i protiv predloga za mirno rješavanje spora koju je podnijela i penzionisana specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Ona je tražila isplatu novca na ime dežurstva za period od 2010. do avgusta 2017. za koji tvrdi da je dijelom zakinuta.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like