Categories Republika Srpska

Budimir osuo paljbu po SAD nasuprot dogovoru iz Moskve

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir dao je izjavu u kojoj je naveo da su SAD neorganizovane i da imaju ad hoc politiku, te da je skeptičan po pitanju imenovanja novog ambasadora SAD u BiH Douglas Jonesa.

Dočekivanje novog ambasadora na nož nije najmudriji diplomatski potez, naročito ambasadora jedne od najmoćnijih zemlja u svijetu, pogotovo ne u ovom veoma izazovnom političkom trenutku i ambijentu. Ovakva izjava Budimira krajnje je neodgovorna jer on kao profesor međunarodnih odnosa trebalo bi da ima pragmatičniji pristup prema novom ambasadoru, jer je smirivanje tenzija ne samo ključni nacionalni interes nego i dogovor sa Moskvom.

Tokom posjede delegacije Republike Srpske Ruskoj Federaciji tema sastanka bio je i odnos Srpske sa zapadom. U tom pogledu stav  Rusije bio je da se tenzije smire, te da se spuste pod radar. Ovakva izjava ministra Budimira ne samo da otežava odnose Srpske sa SAD-om nego pokazuje neozbiljnost i ulijeva nepovjerenje kod Ruskih partnera obzirom na jasan stav Rusije.

Republika Srpska iz budžeta izdvaja milione  konzulatima i lobistima kako bi zastupali interese Srpske u Americi, a pojedini saradnici Milorada Dodika se uporno trude da im otežaju posao, dajući ishitrene i nepromišljene izjave, te produbljuju tenzije sa SAD-om.

Kompleksna međunarodna politička situacija zahtjeva diplomatski profesionalizam i pragmatizam kao neophodne komponente funkcionisanja u trenutnom međunarodno-političkom ambijentu, a ne nepromišljene, ishitrene i promašene istupe koji ne doprinose nikome i ničemu do ličnom egu pojedinaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like