Categories Intelligence

Zaplijenjeno 160.000 eura od Kineza

U ŠPANIJI, UZ PODRŠKU EUROPOLA, UHAPŠENO PET PRIPADNIKA KRIMINALNE ORGANIZACIJE

 

Pet pripadnika navodne kineske kriminalne organizacije uhapšeno je u Španiji zbog sumnje da su prali novac. Među uhapšenima je i šef te kriminalne mreže, saopšteno je danas iz Europola, koji je podržao akciju španske policije i francuske Nacionalne kancelarije za borbu protiv prevara – ONAF.

 

U dvodnevnoj akciji je, navode, pretreseno desetak kuća, preduzeća, skladišta i restorana u Madridu, Valensiji, Alikanteu i Barseloni, i zaplijenjeno skoro 160.000 eura u gotovini.

 

Istragu su, u februaru 2021. godine, pokrenule francuske vlasti nakon što je tamošnja carina u Perpinjanu zaplijenila više od pola miliona eura u gotovini, skrivenom u vozilu.

 

“Vjeruje se da je otkrivena kriminalna mreža, koju čine kineski državljani, djelovala širom Evrope najmanje od 2019. i da je imala kapacitet da prokrijumčari više od milion eura u gotovini dnevno”, piše u današnjem saopštenju Europola.

 

Novac, navode, potiče iz niza nezakonitih aktivnosti, uključujući trgovinu falsifikovanom robom, poreske i carinske prevare i prostituciju.

 

“Kriminalna mreža se oslanjala na sofisticiranu mrežu stručnjaka za logistiku koji bi olakšali kretanje gotovine širom Evrope”, saopštio je Europol, navodeći da je akcija sprovedena uz finansijsku podršku Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji – EMPACT.

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like