Categories USA

Sve više demokrata u Kongresu kaže da Bajden treba da odustane od predsjedničke kandidature

Navodno su još četiri demokrata iz američkog Zastupničkog doma pozvala predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da odustane od kandidature, pridruživši se tako nizu prominentnih političara, komentatora i novinara koji se protive Donaldu Trampu (Donald Trump), a žele da Bajden odstupi kako bi ga mogao zamijeniti neki drugi kandidat.

Neke demokrate pažljivo su izrazile skepsu o Bajdenovoj budućnosti u ovom izbornom ciklusu, ali nisu ga otvoreno pozvali da odustane od kandidature. Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) u danima nakon Bajdenovog lošeg nastupa u predizbornom sučeljavanju izjavila je da misli da je “legitimno postaviti pitanje je li ovo samo izolovani slučaj ili neko dugotrajnije stanje,” referišući se na Bajdenove kognitivne sposobnosti.

Kongresmen Džejms Klajburn (James Clyburn), bivši član vođstva stranke, rekao je da bi želio da Bajden ostane kandidat, ali je dodao da bi ga potpredsjednica Harris trebalo zamijeniti ako ipak odluči otići. Guverner Kentakija Endi Bešir (Andy Beshear), čije ime se pominjalo kao potencijalna zamjena za Bajdena, reporterima je rekao da će nastaviti podržavati Bajdena “dokle god je on u utrci,” ali je dodao da “samo on može odlučivati o svojoj kandidaturi.”

Kongresmeni Adam Smit (Adam Smith), Džeri Nadler (Jerry Nadler), Mark Takano i Džo Morel (Joe Morelle) u nedjelju su tokom rasprave demokratskih izabranih političara izjavili da bi Bajden trebalo da se povuče iz trke, prenijeli su Njuork Tajms (New York Times) i NBC njuz (NBC News) pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima.

Članica Kongresa Endži Krejg (Angie Craig) Bajdena je pozvala da se povuče nakon što je predsjednik dao intervju ABC njuzu (ABC News), pozvavši se na Bajdenov loš nastup na debati, kao i “nedostatak snažnog odgovora” u sedmici nakon samog sučeljavanja. Bajden je u tom intervjuu još jednom ponovio da je debata bila “loše obavljena” i da njegov loš nastup nije znak šireg zdravstvenog problema. Odbio je podvrgnuti se kognitivnom testu.

Kongresmen Majk Kvigli (Mike Quigley) u intervjuu za MSNBC je takođe rekao da misli da bi Bajden trebalo da odustane od kandidature, rekavši da “jedino što Bajden treba da učini kako bi učvrstio svoju ostavštinu i spriječio potpunu katastrofu jeste da se povuče i pusti nekog drugog.”

Kongresmen Set Molton (Seth Moulton) se požalio da više ne vjeruje da Bajden može pobijediti bivšeg predsjednika Trampa, rekavši za bostonsku radio stanicu WBUR da bi Bajden “trebalo da se povuče i pusti nove lidere na scenu.”

Kongresmen Lojd Doget (Lloyd Doggett) bio je prvi demokratski političar koji je Bajdena pozvao da se povuče iz trke, objasnivši da “se nadao da će debata dati nekakav zamah,” ali da Bajden umjesto toga “nije uspio efikasno pokazati mnoga svoja postignuća i istaknuti Trampove laži.”

Kongresmen Raul Grihalva (Raul Grijalva) se pridružio Dogetu i postao drugi demokrat iz Kongresa koji je pozvao Bajdena da odustane, rekavši Njujork Tajmsu da Bajden “ima odgovornost” da se makne iz kampanje.

Julian Kastro (Julian Castro), ministar stanovanja u Obaminoj administraciji, rekao je da bi Bajden “apsolutno” trebalo da odustane i prepusti kandidaturu potpredsjednici Kamali Harris.

I među bogatim Bajdenovim donatorima postoje oni koji misle da bi predsjednik trebalo da napusti trku. Milijarderi Kristi Volton (Christy Walton), Majkl Novograc (Michael Novogratz) i Rid Hejstings (Reed Hastings) pozvali su Bajden da odustane od kandidature, dok je Mark Kjuban (Mark Cuban) rekao da bi demokrate trebalo da razmislie o tome treba li neko drugi da postane kandidat.

Sara Dorn, Forbes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like