Categories USA

NASTAVLJAJU SE TUŽBE: Bivša izvršna direktorica TikToka tuži kompaniju navodeći da je doživjela diskriminaciju na osnovu godina i pola tokom tri godine rada u kompaniji

New York CNN — Bivša izvršna direktorica TikToka tuži kompaniju navodeći da je doživjela diskriminaciju na osnovu godina i pola tokom tri godine rada u kompaniji.

Katie Puris, koja je radila na marketingu u TikToku od 2019. godine, kaže da se suočila sa neujednačenim uslovima kao žena, da je bila odbijena kada je ukazala na svoj položaj i da je na kraju izbačena iz kompanije u jesen 2022., prema tužbi podnesenoj u četvrtak u Južnom okružnom sudu Njujorka.

Puris također navodi da je kompanija neadekvatno odgovorila nakon što je rekla da je prijavila seksualno uznemiravanje na događaju kojem je prisustvovala zbog posla.

TikTok je rekao Puris da je otpuštena iz „razloga učinka“, navodi se u prijavi. TikTok nije odgovorio na zahtjev za komentar o prijavi.

Purisina prijava nije prvi put da se gigant društvenih medija našao na udaru kritika zbog navodne diskriminacije.

Njene tvrdnje dolaze nakon što su dvojica bivših američkih zaposlenika ByteDancea, crnci, podnijeli službenu žalbu američkoj komisiji za jednake mogućnosti pri zapošljavanju (EEOC US) u septembru, tražeći od agencije da istraži navodnu rasnu diskriminaciju i odmazdu protiv crnačkih radnika u kompaniji. U to vrijeme, glasnogovornik TikToka rekao je za CNN da kompanija ima “snažne politike koje zabranjuju diskriminaciju, uznemiravanje i odmazdu na radnom mjestu”.

U maju 2023. Puris je također podnijela tužbu za diskriminaciju i odmazdu Komisiji za jednake mogućnosti pri zapošljavanju, prije nego što je podnijela prijavu u četvrtak u Južnom okružnom sudu Njujorka.

Opširnije na CNN

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like