Categories USA

STATISTIKA Masovnih pucanjava u SAD: Frapantne brojke, pucnjave u porastu

CNN – U Sjedinjenim Državama do sada je ove godine bilo više od 45 masovnih pucnjava, u kojima je više od 75 ljudi poginulo, a 150 je povrijeđeno, prema Arhivu nasilja nad oružjem (GVA).

Opasan tempo masovnih pucnjava eskalirao je 2020. tokom pandemije Covid-19 i od tada traje. Između 2019. i 2020. godine, ukupan broj masovnih pucnjava svake godine skočio je sa 414 na 610. Tada je 2021. postala najgora godina za masovne pucnjave otkako ih je GVA počeo pratiti 2013., sa 690 u 44 države i Washingtonu, DC. U 2023. bilo je 656 masovnih pucnjava.

Masovne pucnjave u SAD-u

Prema podacima Arhiva oružanih nasilja (GVA), masovne pucnjave u Sjedinjenim Državama su u porastu.

Podaci GVA pokazuju da su se masovne pucnjave povećale nakon maja 2020., u poređenju s trendovima iz prethodnih godina. Pucnjave su se udvostručile u julu 2020. u poređenju sa godinom ranije, kao što su istraživači primetili u časopisu JAMA Open Network analizirajući podatke o GVA između aprila 2020. i jula 2021.

Povećanje masovnih pucnjava poklopilo se s ukupnim porastom nasilja upotrebom oružja tokom pandemije. Stopa ubistava vatrenim oružjem u SAD 2020. bila je najveća zabilježena od 1994. godine, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Između 2019. i 2020., ukupna stopa ubistava vatrenim oružjem porasla je za oko 35%, prema CDC-ovom sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu.

CNN izvještava o masovnim pucnjavama na osnovu podataka iz Arhiva oružanih nasilja (GVA), neprofitne organizacije koja prati nasilje upotrebom oružja u Sjedinjenim Državama. CNN i GVA definišu masovnu pucnjavu kao pucnjavu koja je povrijedila ili ubila četiri ili više ljudi, ne uključujući pucača. Broj masovnih pucnjava i žrtava nije tačan i podložan je promjenama jer se ažuriraju i provjeravaju izvještaji organa za provođenje zakona, medija i drugih izvora na koje se GVA oslanja.

Ovi grafikoni uključuju dosadašnje masovne pucnjave u SAD koje potpadaju pod ovu definiciju i ažuriraju se čim novi podaci budu dostupni od GVA. Podaci mogu zaostajati za najnovijim vijestima.

CNN

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like