Categories Rusija

Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog, na njemu pronađeni tragovi modrica

Novaja gazeta Evropa (Novaya Gazeta Europe) saznaje da se tijelo ruskog opozicionara i najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina Alekseja Navaljnog nalazi u mrtvačnici bolnice u Salehardu, gradu nedaleko od zatvora u kojem je bio.

Nakon Navaljnove iznenadne smrti u petak, njegovo tijelo je prvo odvezeno u grad Labitnangi, 36 kilometara udaljen od zatvorske kolonije u kojoj je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu u gradiću Harp, na dalekom ruskom sjeveru, naveli su neimenovani izvori za Novaju gazetu Evropa.

Oni su dodali da je kasnije u petak tijelo premješteno u oblasnu kliničku bolnicu u regionalnu prestonicu Salehard.

„Uobičajeno se tijela onih koji su umrli u zatvoru odvoze pravo u Kancelariju za forenzičku medicinu u ulici Glaskova, ali u ovom slučaju iz nekog razloga prevezeno je u kliničku bolnicu“, kazao je bolničar u hitnoj pomoći Saleharda.

Dodao je da je dovezen u mrtvačnicu, i onda su postavljena dva policajca ispred vrata.

„Mogli su i da postave natpis ‘nešto misteriozno se ovdje dešava’. Naravno, svako je želio da zna šta se desilo, čemu tolika tajnovitost i da li pokušavaju da sakriju nešto ozbiljno“, naveo je taj neimenovani bolničar.

Ubrzo se saznalo da se radi o tijelu Alekseja Navaljnog i da njegova smrt nije bila „kriminalne prirode“, što je izraz koji se koristi da nagovesti da je korišćeno vatreno oružje, dodao je izvor i kazao da se tada proširila glasina da je bolničkim patolozima zabranjeno da obave autopsiju.

„U toj tački su se mišljenja podijelila. Neki su kazali da je stigla naredba iz Moskve da se sačeka dolazak specijalista iz glavnog grada, dok su drugi rekli da su sami bolnički doktori odbili da obave autopsiju. Slučaj je politički i nije jasno u šta će se izroditi. I, ako obavite autopsiju i dobijete direktnu naredbu da izmjenite rezultat, nećete moći iz toga da se izvučete. I, također, možete na kraju vi da ispadnete krivi… A ako nema autopsije, niko nema šta ni da pita“, dodao je taj izvor.

Također je naveo da mu je rečeno da su na tijelu Navaljnog pronađeni tragovi modrica, i mada, izgleda, nisu od batina, Navaljni je morao da bude živ u trenutku kad su se pojavile.

„Kao iskusan bolničar, mogu da kažem da su modrice, prema onima koji su ih vidjeli, najvjerovatnije nastale od grčenja… Ako se osoba grči, a drugi pokušavaju da ga drže, a konvulzije su veoma jake, tada se pojavljuju modrice. Također su (oni koji su vidjeli tijelo Navaljnog) rekli da je imao modricu na grudima – što nastaje od indirektne masaže srca. Dakle, pokušali su da ga reanimiraju, i vjerovatno je umro od srčanog udara. Ali, niko ništa ne govori o tome zašto je imao srčani zastoj“, naveo je taj bolničar.

Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odjeljenje Federalne kazneno-popravne službe.

„Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se poslije šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svjest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju. „Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u kojem je bio zatvoren. U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

N1 Info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like