Categories Bosna i Hercegovina

Uskoro hapšenja korumpiranih policajaca i političara uz asistenciju međunarodnih agencija

Uz obavještajnu asistenciju međunarodne zajednice uskoro bi moglo doći do hapšenja i procesuiranja korumpiranih političara i policajaca u BiH, a vrlo vjerovatno i njihova ekstradicija u baze van Bosne i Hercegovine obzirom na saznanja o krivičnim djelima koja su transnacionalnog karaktera.

OPTUŽNICA

Na optužnici bi se trebalo naći više krivičnih djela; zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, trgovina uticajem, korupcija, pranje novca, prikrivanje učinilaca krivičnih djela, pomaganje učiniocima krivičnih djela nakon izvršenja krivičnog djela, odavanje službene tajne, spriječavanje dokazivanja, zloupotreba javnih resursa sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi i mnoga druga.

BIH I EU

Stejt Department i Evropska Unija ne smiju i neće dozvloliti pristup BiH u EU dokle god kriminalne grupe imaju političku i policijsku podršku, zaštitu i logistiku. Više je razloga političke i bezbjednosne prirode, a jedan od njih je taj što Evropska Unija u Šengen zoni nema granice što bi ovim strukturama omogućilo jednostavniji promet narkotika i nelegalnog kapitala van BiH i time bi urušili bezbjednost EU.

ZLOUPOTREBA “SKY” I “ANOM” PREDMETA

Prema saznanjima stranih agencija na djelu je ozbiljna zloupotreba predmeta i dijelova iz predmeta “SKY” i “ANOM”. Naime, radi se o prikrivanju, tj. zloupotrebi informacija dobijenih raspakivanjem aplikacija ANOM i SKY, gdje se informacije ne proslijeđuju sudu nego se dostavljaju političarima i visokopozicioniranim licima iz bezbjednosnog sektora na uvid i korištenje (ucjene). Da li Dubravko Čampara krije SKY razgovore to provjerava EUROPOL u saradnji sa američkom DEA-om. Isto tako, navedene agencije ispituju da li je, kako i sa kim Dubravko Čampara dogovorio i uticao na obustavljanje istrage protiv inspektora MUP-a Republike Srpske 19.10.2023. godine.

SOURCE: GERILA.INFO
WASHINGTON TIMES

ORGANIZOVANI KRIMINAL

Očekuju se hapšenja vođa i pripadnika brojnih kriminalnih grupa u BiH.
Među planiranim za hapšenja su i osumnjičeni za brojne paljevine kuća i putničkih motornih vozila, a u pitanju su sukobi između “zaraćenih” klanova, među kojima ima i ogranaka kriminalnih klanova iz zemalja regiona, dok neki “kriminalno“ djeluju samo na teritoriji BiH. Većina njih se dovodi u vezu sa prometom narkotika, a vode se i istrage ko je sve novac stečen na ilegalan način uspio „prebaciti“ u legalne tokove pa se neki od njih smatraju čak i „uspješnim biznismenima“.

Osumnjičeni će se, između ostalog, smatrati teroristima, zbog brojnih paljevina, s obzirom da tzv.  paljevine mogu biti tretirane kao teroristički akt. Eksperti za bezbjednost smatraju da je neke od najopasnijih vođa klanova ili njihove najbliže saradnike skloniti van bh. granica.

Ali uvijek ostaju prijetnja i oni u lancu, jer kriminalni klanovi su kao „lanac vezan karikama“, tako da, ako se sklone vođe, oni nižerangirajući mogu preuzeti vođstvo.

To se, kao praksa pokazalo, u brojnim slučajevima, tako da često upravo oni nižerangirajući “namještaju” šefovima svojih klanova kako bi ih se riješili i „preuzeli“ vođstvo.

Prema našim pouzdanim infomacijama, vrh bh političke elite,  tražio je pomoć od stranaca da se BiH “očisti” od kriminalnih grupa.

To ne znači da oni smatraju da su bh. policijske  agencije nestručne. Međutim, postoji sumnja da mnogi funkcioneri i njihovi (podređeni), ali pojedici, imaju upravo “veze”, direktne ili indirektne preko posrednika,  sa određenim kriminalnim grupama.

Sjetimo se slučajeva – svojevremeno Bojana Cvijana iz SIPA-e, te nekih tužioca, što je već poznato javnosti. Naročito, slučajeva nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašanina i sada već bivšeg predsjedavajućeg VSTS BiH Milana Tegeltije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like