Categories Bosna i Hercegovina

SAD spremne odgovoriti na antidejtonsko i secesionističko djelovanje lokalnih aktera u BiH, poručuju iz ambasade

Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonsko, secesionističko djelovanje lokalnih aktera, kao i da daju podršku djelovanju visokog predstavnika da napravi isto.

Ovo se navodi u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Država za Radio Slobodna Evropa (RSE) 10. jula, dan nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen Izborni zakon RS.

Prema zakonodavnoj proceduri u RS, ovaj zakon stupa na snagu osmi dan nakon objavljivanja u glasniku.

Izborni zakon RS predviđa entitetsko prisvajanje državnih nadležnosti u oblasti izbora, odnosno da Republička izborna komisija RS preuzme ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizovanju lokalnih izbora, ali i izbora za entitetski parlament, i predsjednika i potpredsjednike RS.

Ovaj zakon je prethodno usvojila Skupština RS, krajem marta.

Od završetka rata u BiH 1995. godine entiteti nemaju nadležnost, niti provode izbore na teritoriji cijele BiH. Ni Ustav BiH ne pominje entitetsku nadležnost za sprovođenje izbora.

Sve opšte i lokalne izbore na teritoriji cijele BiH, od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. godine do danas, provodila je Centralna izborna komisija BiH.

Prije usvajanja zakona, ovaj posao je obavljala Privremena izborna komisija, koja je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske je neustavno i antidejtonsko. Svi izbori provedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni uključeni u njihovu organizaciju učestvovali bi u nedemokratskom, neustavnom i antidejtonskom djelovanju”, navodi se u odgovoru za RSE iz ambasade SAD u BiH.

U međuvremenu, lokalni izbori u BiH su raspisani za 6. oktobar, na osnovu izmjena koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Više od 3,4 miliona registrovanih birača će u oktobru birati 143 načelnika i gradonačelnika opština i gradova BiH, te oko 3.200 odbornika u lokalnim parlamentima.

slobodnaevropa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like