Categories Republika Srpska

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično djelo klevete, saznaje Srpskainfo.

Kusmukova koja se inače bavi otkrivanjem koruptivnih afera, kao i kriminala u policiji i pravosuđu, nedavno je saslušana u Policijskoj upravi Bijeljina, a na teret joj je pored klevete, stavljeno i krivično djelo neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.
U centru krivičnog progona istraživačke novinarke je kako saznaje Srpskainfo, snimak koji je objavila još u decembru 2020. godine, a odnosi se na saslušanje osumnjičenog u policijskoj stanici uz obrazloženje da se radilo o iznuđivanju iskaza.
Istraživačka novinarka osumnjičena je tako da je na Fejsbuk stranici- portalu zoricakusmuk.info “kontinuirano u toku oktobra 2023. godine u nekoliko navrata objavljivala sačinjene tekstove u kojima policijskog inspektora PU Bijeljina naziva ‘mučiteljem osumnjičenih lica’”.

Zorica Kusmuk je u izjavi za Srpskainfo istakla da je sporni snimak objavila još u decembru 2020. godine, nakon čega se obratila OJT Bijeljina tražeći informacije da li su policijski inspektori prilikom uzimanja iskaza postupali u skladu sa zakonom. Odgovor tužilaštva, kako navodi, do danas nije dobila.

Inače, Kusmukova je odbila da se izjasni u policiji na okolnosti krivičnog djela koje joj se stavlja na teret objasnivši da je glavni tužilac OJT Bijeljina u rodbinskim vezama sa pomenutim inspektorom kojeg je navodila u svojim objavama.
Zbog pomenutih rodbinskih veza, Kusmukova nije isključila ni mogućnost da zatraži delegiranje drugog tužilaštva.

– Možda neki misle da mogu da me zastraše. To je nemoguće. Ja sam očeva kopija, moj portal je posvećen mom ocu Vlastimiru Kusmuku, jednom od osnivača MUP-a Republike Srpske. Bio je pravednik, borac protiv kriminala i korupcije i nije se borio za ovakav MUP koji očigledno treba dobro da pročisti svoje redove da bi bio časna institucija kojoj narod vjeruje- istakla je Zorica Kusmuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like