Categories Intelligence

(FOTO/VIDEO) NAJVEĆA ZAPLJENA KOKAINA: Zapljenjen stotine miliona evra vrijedan kokain!

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) i granične snage (Border Force) izvršile su, kako se vjeruje, najveću zapljenu droge klase A u Velikoj Britaniji.

 

5,7 tona kokaina pronađeno je u kontejneru u luci Southampton 8. februara. Detalji se tek sada mogu objaviti.

Foto: Screenshot/instagram/@national_crime_agency

Specijalizovani službenici graničnih snaga (Border Force) pozvani su da izvrše pretragu od strane NCA, koji je identifikovao pošiljku preko svoje operativne grupe za blisku Evropu. Blokovi droge pronađeni su skriveni u teretu banana koji je prevezen iz Južne Amerike.

Foto: Screenshot/instagram/@national_crime_agency

Službenici NCA vjeruju da je izvlačenje kretalo prema luci Hamburg u Njemačkoj radi dalje isporuke. Istrage su u toku sa međunarodnim partnerima širom Evrope u cilju identifikovanja umešanih kriminalnih mreža.

Na osnovu cijena na ulici u Velikoj Britaniji, kokain bi vjerovatno imao procijenjenu vrijednost veću od 900 miliona KM.

U prethodnim najvećim zapljenama u Velikoj Britaniji također je pronađeno 3,7 tona kokaina u Sautemptonu 2022., a 3,2 tone pronađeno na brodu tegljača MV Hamal u Škotskoj 2015.

Britanskim tržištem kokaina dominiraju kriminalne grupe za koje NCA vjeruje da samo u Velikoj Britaniji zarađuju oko 8 milijardi KM godišnje.

Trgovina kokainom usko je povezana s ozbiljnim nasiljem u cijelom lancu snabdijevanja, uključujući zločine upotrebom vatrenog oružja i noževa. Trgovina kokainom je doživjela eksponencijalni porast povezanog nasilja u posljednjih nekoliko godina.

Direktor NCA Chris Farrimond rekao je: “Ova rekordna zapljena predstavlja veliki udarac aktivnim međunarodnim kartelima organizovanog kriminala, uskraćujući im ogroman profit. Rad NCA bio je ključan da se to ostvari.

„Iako je odredište pošiljke u ovom slučaju bila kontinentalna Evropa, ne sumnjam da bi značajan dio završio ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, pod trgovinom od strane britanskih kriminalnih grupa.

“NCA cilja na međunarodne mreže u državi i u inostranstvu, ometajući ih i demontirajući ih na svakom koraku. Međunarodna saradnja u provođenju zakona je ključna za ovu misiju.

“Blisko sarađujući s partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva kao što je granična policija (Border Force), odlučni smo u namjeri da učinimo sve što možemo da zaštitimo britansku javnost.”

Ministar za legalnu migraciju i granicu, poslanik Tom Pursglove, rekao je: “Ova Vlada ima  nultu toleranciju prema snabdijevanju ilegalnim drogama, i zahvalan sam predanim službenicima graničnih snaga i NCA-u na njihovom radu na hvatanju ovog tovara.

“Ova zapljena šalje jasnu poruku kriminalcima da će biti uhvaćeni. Naši granični službenici nastavljaju neumorno raditi na zaštiti naših granica i osiguravanju stanja sigurnosti.”

NCA-ova radna grupa za blisku Evropu je tim koji se finansira kroz Strategiju za droge Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se fokusirao na međunarodnu opskrbu drogom, identifikaciju i hvatanje prestupnika i otežavanje organiziranim kriminalnim grupama da transportuju drogu u UK, navodi se na sajtu Nacionalne agnencije za borbu protiv kriminala (NCA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like