Categories Republika Srpska

Šporeti na poklon ne postoje: Lažna nagradna igra povodom 8. marta

Osmi mart iskorišten je na Facebooku za lažnu nagradnu igru u kojoj se učesnicima/ama “poklanjaju” šporeti. Nagrade za učešće nema, ali ima rizik od krađe ličnih podataka.

Na Facebook stranici Bela tehnika Stanković 27. februara 2024. godine objavljena je “nagradna igra” povodom 8. marta, u kojoj se “poklanja” 16 šporeta. Od učesnika se traži da lajkuju stranicu i pošalju poruku.

Povodom 8. marta naša stranica je odlučila da obraduje sve naše dame i tako pokloni 16 šporeta POTPUNO BESPLATNO!

Kako biste osvojili šporet treba da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!

Ova objava je zabilježila preko 1.200 podjela.

main image

Facebook stranica na kojoj je objavljena “nagradna igra” ne sadrži nikakve kontakt podatke niti adresu kompanije koja navodno poklanja šporete. Samo se navodi da je riječ o građevinskoj kompaniji. Prema podacima dostupnima u sekciji Transparentnost Stranice, napravljena je 30. januara ove godine i ima više administratora.

Iako je nedavno napravljena, stranica je sakupila 700 sviđanja i 1.900 pratitelja. Pored objave o navodnoj nagradnoj igri, vidljive su još samo dvije objave, i to one koje se odnose na promjenu profilnih fotografija.

Naslovna fotografija profila je takođe dostupna na internetu već godinama. Riječ je o fotografiji koju smo pronašli na stranicama za prodaju slika (1, 2).

Od učesnika “nagradne igre” se traži da lajkuju stranicu i pošalju poruku. Riječ je o čestoj praksi da se učestvovanje u nagradnoj igri uslovljava lajkovanjem stranice ili dijeljenjem sadržaja. Na ovaj način se dolazi do veće publike i više interakcija.

Nakon što smo poslali poruku kojom se prijavljujemo za učešće u navodnoj nagradnoj igri od nas je traženo da objavu podijelimo u pet grupa na Facebooku.

Brojni korisnici Facebooka su ostavljali komentare na objavu. Na neke od njih je sa navedenog naloga odgovoreno: “Dobar dan, kako biste osvojili šporet pošaljite nam poruku u inbox!”. Neki korisnici Facebooka su u svojim komentarima na objavu ukazali da je riječ o prevari.

BUKA

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like