Categories Rusija

“Zakleti neprijatelj”: Rusija razotkrila njemački tajni plan da snabdije Ukrajinu oružjem i napadne Krim?

Njemačka je priznala da je Rusija hakovala vojni sastanak na kojem su oficiri razgovarali o snabdijevanju Ukrajine projektilima dugog dometa, kao i zacrtavanju mogućih ciljeva. Čelnik ruskog državnog kanala RT objavio je audio-snimku sastanka na društvenim mrežama. Oficiri su razgovarali o tome kako bi projektili mogli pogoditi Kerčki most, koji povezuje Rusiju sa aneksiranim Krimom.

Ruski političari su rekli da audio snimak dokazuje da je njegov “zakleti neprijatelj” planirao napade. Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je nazvao očigledno curenje “veoma ozbiljnim problemom i zato se sada istražuje vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo”.

Olaf Scholz / Foto: Michele Tantussi, REUTERS

Prema magazinu Der Spiegel, videokonferencija nije održana na tajnoj internoj mreži vojske, već na platformi WebEx. 38-minutni audio snimak objavila je u petak šefica RT-a Margarita Simonyan, koja je rekla da je to dokaz da Njemačka planira napade na Krim.

Na snimku se mogu čuti diskusije o mogućoj upotrebi raketa Taurus njemačke proizvodnje od strane ukrajinskih snaga i njihovom potencijalnom utjecaju. Glasnogovornica njemačkog ministarstva odbrane rekla je novinskoj agenciji AFP da je prisluškivan tajni razgovor zračnih snaga. Međutim, rekla je da “ne može sa sigurnošću da kaže” da li su glasovi na snimku bili manipulisani prije objavljivanja.

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova zahtijevala je da Njemačka “brzo” pruži objašnjenja. “Pokušaji izbjegavanja odgovora na pitanja smatrat će se priznanjem krivice”, rekla je ona.

Taurus projektil / REUTERS

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je na Telegramu: “Naši vjekovni rivali – Njemci – ponovo su se pretvorili u naše zaklete neprijatelje.” “Vidite, s kakvom temeljitošću i tako detaljno razgovaraju o gađanju naše teritorije raketama dugog dometa, biraju ciljeve za gađanje i razgovaraju o tome kako da nanesu maksimalnu štetu našoj domovini i našem narodu”, rekao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je diskusija izdala “lukave planove” njemačkih oružanih snaga, za koje je rekao da su počinile “eklatantno samorazotkrivanje”. Kijev želi da mu Njemačka obezbijedi rakete Taurus, koje imaju domet od oko 500 km (300 milja). Scholz je do sada odbijao, strahujući da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Olaf Scholz i Volodymyr Zelenskiy / REUTERS/Jana Rodenbusch

Francuska i Britanija su Kijevu isporučile rakete Scalp ili Storm Shadow, od kojih obje imaju upola manji domet. Roderich Kiesewetter, iz njemačkih opozicionih konzervativaca, upozorio je da bi mogli procuriti i daljnji snimci. “Izvjestan broj drugih razgovora će sigurno biti presretnuti i možda će kasnije procuriti u korist Rusije”, rekao je on za ZDF.

Može se pretpostaviti “da je razgovor namjerno procurila od strane Rusije u ovom trenutku sa specifičnom namjerom”, odnosno “da spriječi isporuku Taurusa od strane Njemačke”, rekao je on.

Forbes.N1Info.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like