Categories Intelligence

SAMO 1 GRANATA KOŠTA 1.800 EVRA Sumnja se da municija iz FBiH nezakonito završava u Ukrajini, inspekcija stiže u “Pretis”

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije ukrajinskih vojnika koji raspakuju minobacačke granate 120 mm proizvedene u sarajevskom Pretisu, pitanje kontrole namjenske industrije u Federaciji BiH ponovo je dospjelo u žižu javnosti.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara naredilo je inspekcijski nadzor u Pretisu, gdje su napravljeni ti projektili.

Na ratištu u Ukrajini primijećeni su i minobacači kalibra 82 mm proizvedeni u fabrici oružja BNT Novi Travnik.

Prihod od izvoza oružja i municije samo u 2022. godini iznosio je 220 miliona KM.

Sukob u Ukrajini i Izraela i Hamasa enormno je povećao potrebe za oružjem i municijom svih kalibara. Prodajom se dobro zarađuje, samo jedna granata od 155 mm proizvedene u Pretisu košta nevjerovatnih 1.800 evra.

Odlukom Predsjedništva iz 2015. godine izvoz je zabranjen u ratna područja. Države koje kupuju obavezuju su tzv. end juzer sertfifikatom da oružje i municiju proizvedenu u BiH neće preprodavati ili poklanjati trećim zemljama.

Ipak, nema garancija da recimo zemlja članica NATO, kojoj je BiH izvezla oružje i municiju, kasnije tu robu neće isporučiti Kijevu.

– BiH najviše izvozi u zemlje EU, SAD, Saudijsku Arabiju i zemlje regiona, a da li te države ispoštuju obavezu iz sertifikata, još ne znamo. Nemamo mogućnosti da na njihovoj teritoriji vršimo istrage, mi samo možemo da upozorimo, razgovaramo ili da zaustavimo izvoz, što bi bilo katastrofalno za namjensku industriju – kaže Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

FOTO: PU ZVORNIK
FOTO: PU ZVORNIK

Ministar spoljne trgvine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izrazio je otvorenu sumnju da oružje i municija iz BiH preko trećih zemalja stiže na ukrajinsko ratište. Zato je naložen vanredni inspekcijski nadzor i pojačana kontrola izvoza. Konkretno, u sarajevskom Pretisu gdje se proizvode minobacačke granate 120 mm koja se vidi na fotografiji objavljenoj na specijalizovanom sajtu za praćenje oružja.

– Preduzeli smo vanredni inspekcijski nadzor, otišli i pronašli tu seriju, znamo gdje je to otišlo. Obavićemo konsultacije sa tom zemljom krajnjeg korisnika da vidimo da li je stvarno to urađeno. Pisali su svi mediji da je to Pretis, ali ne bismo ništa prejudicirali – kaže Mekić.

Uprkos sofisticiranom zapadnom naoružanju kojeg je sve manje, Oružane snage Ukrajina i dalje se oslanjaju na rusko oružje.

Zelenski traži oružje i sa Balkana

Potrebna im je municija jer je nemilice troše i grčevito je traže po zemljama istočne Evrope. Prije nekoliko dana predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski za oružje i municiju obratio se zemljama zapadnog Balkana.

FOTO: MALTON DIBRA/EPA
FOTO: MALTON DIBRA/EPA

– Dotok municije direktno ugrožava našu situaciju na terenu i zato smo zainteresovani za kooproizvodnju municije s vama, naš tim će predstaviti detaljan plan o tome. Ujedno predlažemo da zajedno organizujemo poseban forum o odbrambenoj industriju između Ukrajine i zemalja zapadnog Balkana – rekao je Zelenski u Tirani.

Na otvoren poziv ukrajinskog predsjednika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije potpisala nikakav sporazum sa Ukrajinom o proizvodnji municije. Hrvatski premijer Andrej Plenković, pak, najavljuje pokretanje fabrike municije.

Perišić: FBiH izvozi oružje Ukrajini

U FBiH fabrike namjenske industrije već rade u smjenama.

Profesosor geopolitike Srđan Perišić kaže da se iz Federacije konstano izvozi naoružanje u Ukrajinu.

– To je bio i zahtjev američke Ambasade. Prije nekolike godine kijevski režim je uspio da uđe u namjensku industrujiu u FBiH, konkretno u Novi Travnik i da kupe tamo fabriku koja proizvodi municiju za artiljeriju i minobacače. Dakle, Ukrajinci su preko tajkuna iz Zagreba uspjeli da dođu do toga da jedan dio namjenske industrije kontrolišu – tvrdi Perišić.

Srđan Perišić o stranim ambasadorima
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Srđan Perišić

U protekle dvije godine izdato je blizu 600 dozvola za izvoz oružja i municije iz BiH. Najveći izvoznici su kompanije iz Federacije su Binas Bugojno, Igman Konjic, Pobjeda Goražde, sarajevski Pretis, BNT Novi Travnik.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa najavljuju dodatne i oštrije kontrole u preduzećima koje se bave proizvodnjom i izvozom oružja i municije, piše RTRS.

SrpskaInfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like