Categories Intelligence

NATO VJEŽBA SA „NEŠIĆEM“ Na Vlašiću se održava vježba u organizaciji Ministarstva bezbjednosti, a pod „budnim okom“ Sjevernoatlantske alijanse

Na Vlašiću se održava dvodnevna vježba čiji je cilj provjeriti sposobnost agencija civilne zaštite i spašavanja da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uslovima.

Ono što je zanimljivo jeste da je vježba dio NATO projekta “osmišljenog da promoviše saradnju i zajedničke standarde”, i u njoj učestvuje više od 60 predstavnika ovih agencija.

Riječ je o NICS vježbi Vlašić 2024 čiji je domaćin Ministarstvo bezbjednosti BiH, na čijem čelu se nalazi Nenad Nešić.

– Stručnjaci iz NATO štaba Sarajevo su na terenu da savjetuju učesnike o ključnim oblastima, kao što je helikopterska podrška i korištenje NATO aplikacije koja omogućava osoblju iz različitih agencija da komuniciraju i dijele informacije u stvarnom vremenu na dodir ekrana-  saopšteno je iz NATO štaba Sarajevo.

NATO Štab Sarajevo
NATO Štab Sarajevo

Dodaju da komandni sistem upravljanja kriznim situacijama (NICS) je razvio NATO kako bi pomogao interresornim i međunarodnim spasilačkim operacijama.

Sistem omogućava svima koji učestvuju u misiji da vide istu mapu incidenta u stvarnom vremenu, lokacije nastradalih, vremenske uslove i slično. Ovaj sistem je u upotrebi već četiri godine u slučajevima požara, poplava i operacija spašavanja, a koristi se i u Operativnom centru 112 Ministarstva bezbjednosti u Sarajevu – ističe se u saopštenju NATO štaba.

Pojašnjavaju da su početkom ove godine, predstavnici Ministarstva bezbjednosti, uprava civilnih zaštita FBiH, Srpske i Brčko Distrikta boravili u SAD i susreli se sa stručnjacima svjetski poznatog Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) koji su kreirali ovu aplikaciju.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. Mekgaha kaže da je u slučaju katastrofe svaka sekunda važna.

– Sposobnost da se sarađuje i komunicira uprkos neizbježnom haosu spašava živote, ali za to su potrebni obuka i zajednički standardi. A to je ono što NATO pruža – ističe Mekgaha.

Ona kaže da je ovaj sistem kreiran da pomogne državama da zajedno rade u slučaju krize, a bez obzira radi li se o partneru ili zemlji članici, da se obučavaju u skladu sa istim standardima kako bi u slučaju poplava, šumskih požara ili zemljotresa stručnjaci iz raznih oblasti, raznih agencija i država mogli odmah raditi zajedno kao jedan tim.

Jako sam ponosna na ono što rade NATO vojni i civilni stručnjaci u ovoj važnoj oblasti, pomažući vlastima da svim građanima BiH pruže bezbjednost –navela je Mekgaha.

Ona dodaje da je civilna zaštita jedna od oblasti za koju je NATO obećao dodatnu podršku vlastima u BiH, kao dio projekta Izgradnje odbrambenih sposobnosti (DCB).

– Inače, DCB je prilagođeni paket podrške kao odgovor na zahtjev vlasti BiH i putem njega će eksperti iz 32 NATO zemlje sarađivati sa partnerima iz BiH na izgradnji sposobnosti u 12 prioritetnih oblasti, uključujući upravljanje krizama, medicinsku evakuaciju zračnim putem i sajber bezbjednost – navode u NATO štabu Sarajevo.

Srpskainfo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like