Categories USA

Tramp i Bajden pobijedili tokom „super utorka“

– Aktuelni i bivši američki predsjednik Džozef Bajden i Donald Tramp ostvarili su pobjede na primarnim stranačkim izborima tokom „super utorka“, kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

Svijet 06.03.2024 | 08:32

Bivši predsjednik Nacionalnog komiteta Džim Gilmor rekao je da je Tramp ostvario glatku pobjedu, prenosi „RIA Novosti“.

„Predsjednik Tramp je svugdje na prvom mjestu osim u Vermontu, koji je umjerena država u Novoj Engleskoj. On je, ne samo sada, već tokom unutarstranačkih izbora iskazao svoju snagu među glasačima Republikanske stranke i šire“, naglasio je Gilmor.

Prema njegovim riječima, jučerašnji unutarstranački izbori bili su veoma zabavni za Trampa i to ćemo samo donijeti dobro tokom kampanje za predsjedničke izbore u novembru.

Gilmor smatra da bi bivši američki ambasador u UN Niki Hejli trebala da odustane od trke jer je jasno da neće dobiti nominaciju u Republikanskoj stranci.

Tramp je pobjedio na 12 od 15 unutarstranačkih izbora, dok se čekaju rezultati iz Jute i Aljaske.

Američki mediji prenose da je Tramp do sada osigurao 911 delegata, dok Hejlijeva ima samo 78. Trampu je potrebno da dobije 1.215 delegata da bi osigurao nominaciju Republikanske stranke.

Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubjedljive pobjede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Кarolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Кoloradu, Juti, Minesoti i Кaliforniji.

Jedini poraz predsjednik SAD doživio je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gdje je pobjedu odnio Džejson Palmer.

Tokom „super utorka“, ni Tramp ni Bajden nisu uspjeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali 15 saveznih država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.

BN

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like