Categories Rusija

Rusija i Kina planiraju gradnju nuklearnog reaktora na Mjesecu

Rusija i Kina razmatraju mogućnost postavljanja nuklearnog reaktora na Mjesecu između 2033. i 2035. godine.

Taj posao omogućio bi izgradnju lunarnog naselja – objašnjava direktor ruske svemirske agencije “Roskosmos”, Jurij Borisov.

Borisov, bivši zamjenik ministra odbrane, navodi da dvije zemlje već duže vrijeme rade na razvoju lunarnog programa, a da Moskva svojom stručnošću doprinosi “nuklearnoj svemirskoj energiji”.

“Ozbiljno razmatramo projekat dopreme i postavljanja energetskog reaktora na površini Mjeseca zajedno s kineskim kolegama”, istakao je Borisov.

U Rusiji je trenutno aktivno 11 nuklearnih elektrana, dok je u Kini aktivno 55 nuklearnih reaktora. Borisov pojašnjava da solarne ploče ne bi mogle da proizvedu dovoljno električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja, dok bi nuklearna energija to mogla.

Borisov potvrđuje da Rusija planira da izgradi i svemirski brod za prevoz tereta, koji bi bio na nukearni pogon.

“Sva tehnička pitanja vezana uz projekat su riješena, ali nemamo još rješenje za problem hlađenja nuklearnog reaktora”, objašnjava Borisov.

Bila bi to, kako napominje, “kiklopska struktura”, koja bi zahvaljujući nuklearnom reaktoru i snažnim turbinama prevozila velike terete od jedne do druge orbite, prikupljala svemirske krhotine i obavljala brojne ostale radnje – prenose agencije.

N1Info.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like