Categories Bosna i Hercegovina

Briselski Politico otkriva kada bi BiH mogla u EU

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, očekuje se da će Europska komisija preporučiti u utorak, otvarajućii tako put zemlji da konačno postane članica bloka europskih zemalja, saznaje briselski magazin Politico.

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Europska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za POLITICO dva EU zvaničnika  i jedan EU diplomata.

Europska komisija će predložiti tzv. pregovaračke okvire u utorak, a koji određuju smjernice i osnovna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i zvaničnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica — koji je potreban za službeni početak pregovora — vjerovatno neće dogoditi prije evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Briselu sledeće sedmice.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali su u Sarajevo prošle sedmice kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Na zajedničkoj press konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošle sedmice, njen bh. kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti “daljnjih frustracija”, dodavši da je “ključno” imati na umu “šta će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina učini neće nastaviti svoj evropski put”.

 

N1info.ba

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like