Categories Intelligence

(OBJAVILI DOKUMENT) Upozorenje američke Nacionalne obavještajne službe: U BiH može doći do nasilnih sukoba!

Izvještaj je spomenuo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao prijetnju, te istakeo moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka.

Zapadni Balkan vjerovatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024., upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država.

Obiman dokument analizira nekoliko oblasti, između ostalog odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.

Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju ‘Konflikti i nestabilnost’, a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike, kako bi “povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije”

“Lider bh. Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizovao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju, piše N1.

 

Čitav dokument možete preuzeti klikom OVDJE

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like