Categories Intelligence

EUROPOL: Uhapšena žena iz BiH zbog krijumčarenja migranata – zaplijenjeno oko 65000 EVRA!

Do razbijanja mreže krijumčarenja migranata tzv. Balkanskom rutom dovela je opsežna istraga pod Europolovom Operativnom radnom grupom (OTF), u koju su uključeni organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, uz informativnu podršku Njemačke.

Akcija kojom je rukovodio Europol dovela je do sljedećih rezultata:

  • Vođa mreže (High Value Target) je žena iz Bosne i Hercegovine i uhapšena je;
  • Uhapšeno 18 visokorangiranih članova kriminalne grupe (devet u Bosni i Hercegovini i devet u Hrvatskoj);
  • Pretraženo deset lokacija (u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj);
  • Zapljene uključuju vozila, elektronsku opremu i oko 65.000 eura u gotovini.

Još 2023. godine bosansko-hercegovačko-hrvatska granica bila je drugi najkorišteniji prijelaz za krijumčare na Balkanu. U 2024. godini kriminalci su dodatno intenzivirali svoje aktivnosti na relaciji Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Slovenija. Samim tim, ovaj granični dio sada je na ruti koja se uglavnom koristi za krijumčarenje migranata sa Balkana u Zapadnu Evropu.

U zvaničnom saopštenju Europola se navodi da je kriminalna mreža na meti ovih akcija koristila je vrlo opasan modus operandi.

Migrante su prevozili između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, skrivajući ih u skrivenim dijelovima u modifikovanim vagonima. Migranti su bili skriveni ispod podova automobila, što je prevoz činilo izuzetno opasnim. Tokom istrage i prije dana akcije, hrvatske vlasti uhapsile su 28 osumnjičenih krijumčara. Tokom ovih presretanja pronađeno je više od 360 migranata.

Migranti su potom vođeni da prelaze granice EU uglavnom pješke. Nakon što su migranti prešli granicu, krijumčari bi ih dalje prevozili automobilom, kombijem ili kamionom. Istraga je dovela do identifikacije nekoliko mreža koje djeluju u regiji. Vjeruje se da vođe ovih mreža žive u okolnim zemljama, ali i u Njemačkoj i Turskoj.

Na kraju se navodi kako čelnici sumnjiče da su koordinirali različite ćelije koje djeluju na lokalnom nivou kako bi osigurali privremeni smještaj, a zatim prebacivali migrante duž rute do njihove krajnje zapadnoevropske destinacije. Operativni obavještajni podaci sugeriraju da je u regiji aktivno oko 40 mreža koje privlače različite pojedince koji potencijalno igraju različite uloge u aktivnostima krijumčarenja, prenosi N1.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like