Categories Svijet

Danska uvodi obavezno služenje vojnog roka i za žene

“Ne naoružavamo se jer želimo rat. Ponovno se naoružavamo jer ga želimo izbjeći”, kaže premijerka Danske Mette Frederiksen, dok se globalno širi vijest njene vlade da će od 2026.godine u ovoj zemlji za žene biti obavezno služenje roka.

Za sada žene u Danskoj dobrovoljno služe vojni rok, dok će nakon 2026., ona postati treća zemlja u Evropi (uz Norvešku i Švedsku) koja je uvela regrutaciju žena. Također, vojni rok će sa sadašnja četiri mjeseca biti produžen i za muškarce i za žene na 11 mjeseci.

Povećanje izdataka za vojsku

“Snažniji vojni rok, uključujući punu ravnopravnost spolova, tpridonijet će rješavanju odbrambenih izazova, nacionalnoj mobilizaciji i popunjavanju naših oružanih snaga”, kazala je Frederiksen pojašnjavajući nastojanje vlade da u ovim izazovnim vremenima, kada Evropom i drugim krajevima svijeta bukte ratovi i nesigurnost postaje sve veća, postigne punu jednakost među spolovima i u ovom pitanju.

Od 4700 danaca, koliko je prošle godine služilo vojni rok, 25 posto regruta su bile žene. Sa novim vladinim planom, cilj je da se on poveća na pet hiljada, što bi bilo značajno povećanje sadašnjih 20.000 regruta uključujući blizu devet hiljada profesionalnih vojnika.

Danska je također u društvu zemalja koja zdušno pomaže Ukrajinu u njenom ratu sa Rusijom. Do sada ju je opskrbila sa naprednim oružjem, te obučila i njene pilote za upravljanje F-16 avionima. I ovdje nije kraj njenim nastojanjima da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO-u, kojeg je i osnovala. Prošle godine izdvojila je 1,4 posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu, dok će u ovaj segment u narednih pet godina investirati čak šest milijardi dolara.

Danci imaju toliko dobrovoljaca da nemaju potrebu da regrutuju sve vojno sposobne muškarce, pa se regruti izvlače iz bubnjai na taj način se odlučuje ko će te godine služiti vojni rok, javlja Forbes.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like