Categories Svijet

Sjedinjene Države kažu da je Asanž ljude doveo “u opasnost”

“Objavljeni dokumenti dali su identifikacione informacije o pojedincima u kontaktu sa Stejt departmentom, uključujući opozicione lidere, aktiviste za ljudska prava širom svijeta, koji su bili izloženi riziku zbog objelodanjivanja tih podataka”, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler

Sjedinjene Američke Države su u srijedu ocijenile da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je sada slobodan po neuobičajenom sporazumu sa američkim vlastima o priznavanju krivice za djelo za koje mu se računa da je zatvorsku kaznu izdržao u pritvoru Velikoj Britaniji, doveo ljude “u opasnost” 2010-ih godina, objavljivanjem hiljada povjerljivih državnih podataka i dokumenata SAD.

“Objavljeni dokumenti dali su identifikacione informacije o pojedincima u kontaktu sa Stejt departmentom, uključujući opozicione lidere, aktiviste za ljudska prava širom svijeta, koji su bili izloženi riziku zbog objelodanjivanja tih podataka”, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

“To je takođe omelo sposobnost američkog osoblja da gradi odnose i da vodi iskrene razgovore”, dodao je Miler.

U srijedu je Asanž (52) pušten na slobodu poslije kratkog ročišta u američkom saveznom sudu u Sajpanu, na Sjevernim Marijanskim ostrvima, gdje je priznao da je pribavljao i objavljivao američke vojne tajne. Vratio se u Australiju, svoju zemlju porijekla.

Po sporazumu, taj bivši informatičar se izjasnio krivim za kovanje zavjere za dobijanje informacija o nacionalnoj odbrani i za njihovo otkrivanje, za šta je kažnjen s pet godina zatvora, ali tamo nije dospio, jer je taman toliko donedavno bio u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji, te je tako odmah pušten na slobodu.

Američko pravosuđe ga je gonilo jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Asanža njegove pristalice vide kao “heroja slobode govora”, ali njegovi kritičari ga optužuju što je objavio velike količine vladinih dokumenata bez ikakvog filtriranja.

U to vrijeme, Stejt department je “morao da učini sve kako bi sačuvao ljude od opasnosti”, podvukao je Miler, ne iznoseći detalje.

Portparol Stejt departmenta je odbio da komentariše sporazum pravosuđa s Asanžom i pregovore s Australijom, posebno one koji su omogućili da se razriješi ova pravna saga koja je trajala skoro 14 godina.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like