Categories Region

Tukao ga i nudio mu 200.000 za lažno svjedočenje?

Cetinjanin ispričao tužiteljki da mu je nekadašnji tajni agent obećao novac ukoliko bude pričao ono što mu prethodno pripremi

Cetinjanin Savo Lipovina tvrdi da ga je policajac Petar Lazović sa kolegama maltretirao i tukao, da bi mu potom nudio 200.000 eura i preseljenje u Češku, ukoliko bi Lipovina pristao da bude zaštićeni svjedok protiv organizovane kriminalne grupe škaljarski klan.

Tvrdi da mu je taj novac obećao ukoliko bude pričao ono što mu on prethodno pripremi.

Taj pripadnik cetinjske ćelije škaljarskog klana to je ispričao juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, pred tužiteljkom Sofijom Lukovac.

Izjavu je dao u svojstvu oštećenog, u postupku pokrenutom protiv Lazovića, Ivana Đokovića i još nekoliko njegovih kolega iz policijskog Tima za posebnu operativnu podršku, na čijoj identifikaciji se radi.

Ispričao joj je da su ga policajci zlostavljali u martu 2020. godine, istog dana kada je i uhapšen zbog utaje poreza.

Lipovina je pred tužiteljkom rekao da su tog dana policajci pretresli njegovu kuću na Cetinju, a da je među njima bio i Lazović:

“Kojeg znam odranije i koji me je maltretirao čitavog života”.

“Bilo ih je još trojica ili četvorica…koje znam iz viđenja, ali ne znam kako se zovu, a iste bih prepoznao da ih sada vidim. Jedan… sa sjevera – visok, krupan, glavat. Bio je policijski službenik iz Bara koji se preziva Đoković i bila su još dvojica koje bih prepoznao da ih vidim, ali ih sada ne mogu opisati. O pretresu je sačinjen zapisnik i smatram da se njihova imena mogu utvrditi iz zapisnika. Pored policajaca koji su bili sa Petrom Lazovićem, u mojoj kući je bilo još policijskih službenika kojih se ne mogu sjetiti”, rekao je Lipovina.

Pred tužiteljkom je rekao da su neki policajci pretresali, a da su pored njega stajali Lazović i Đoković, te da mu je Lazović već tada prijetio: “U smislu kada krenemo za Podgoricu vidjećeš koliko si mangup”.

Tvrdi da su ga nakon pretresa smjestili na zadnje sjedište “BMW X5” tamne boje, da je Lazović sjeo pored njega, a da su u taj automobil ušli Đoković i još dva policajca.

“Svi su me psihički maltretirali, govorili da treba da svjedočim za njih, onako kako mi oni kažu, da će mi maltretirati sestru… Dok smo se vozili, policajac koji je sjedio pored mene me je dva puta udario pesnicom u predjelu stomaka, a takođe me je vozač udario dva puta… tako što se poluokrenuo i udario me dok sam ja sjedio na srednjem dijelu zadnjeg sjedišta. Na jednom dijelu puta, prije Podgorice, u mjestu Carev laz, vozač se zaustavio, skrenuo je da se vozilo ne vidi sa puta… Kada smo stali…svi službenici policije koji su bili u vozilu su me, nakon što su me izveli, udarali tako što su me svi šamarali po licu. Bila su mi stavljena sredstva za vezivanje kada sam uveden u ovo službeno vozilo. Otvorenom šakom su me svi policajci udarali svuda po tijelu, neko od njih me udario dva tri puta boksom u predjelu stomaka, tačnije, udario me je boksom u predjelu stomaka Lazović”, kazao je on.

Ispričao je da su ga na tom proširenju maltretirali nekih 10 do 15 minuta, dok nisu shvatili da neće pristati da svjedoči o nečemu o čemu, kako tvrdi, ne zna ništa.

Lipovina je ispričao i da ga je Lazović udarao i dok su se vozili od Cetinja do Carevog laza, a i da je on prednjačio u prijetnjama i psihičkom maltretiranju.

Podsjetio je tužiteljku da je već jednom, mnogo detaljnije, svjedočio pred njom o tom zlostavljanju i to prije godinu, dok mu je sjećanje bilo svježije.

Kazao je i da je sve što je doživio tog dana još 2021. godine ispričao u sudnici Višeg suda, pred sudijom Borisom Savićem.

Iako je identitet okrivljenih i njihovih branilaca bio poznat tužiteljki, ona ih namjerno ili slučajno nije zvala da prisustvuju Savovom prvom saslušanju, zbog čega je njegova izjava postala pravno nevaljana. Zbog toga je ponovo morao da daje izjavu i to godinu nakon prve, a četiri godine od događaja. Kao da je to namjerno uradila i kao da je ona htjela, a oni namjestili, da Sava dovedu u situaciju sa ne sjeća, da se djelimično sjeća ili da drugačije kazuje”, rekao je advokat Damir Lekić

Jurili ga kroz Cetinje, pa kao šerifi upali u stanicu policije

Lipovina je tužiteljki pričao i o događaju iz februara 2020. godine koji je prethodio njegovom maltretiranju, kada su ga, kako tvrdi, kroz Cetinje “rendž roverom” jurili muškarci maskirani fantomkama.

Objasnio je da su ga u jednom momentu presreli, istrčali iz kola i tražili da izađe iz svog automobila, te da je tada vidio da imaju fantomke, da su obučeni u džeparice, prepao se i dodao gas.

“Vidio sam da ovo vozilo, kafene boje, ide za mnom”.

Objasnio je da su ga stigli kada se parkirao ispred kuće svog druga:

“Podigao sam ruke… Svi su bili sa fantomkama i svi su skočili na mene i ubacili me na zadnje sjedište vozila, između dva lica, koji su za vrijeme dok su me vozili vikali – ‘Što si bježa?’. Govorio sam da ne znam ko su…nijesu skidali fantomke, ali su mi rekli da su policija”, tvrdio on.

Kazao je tužiteljki da su ga doveli u prostorije cetinjske polciije, gdje ih niko nije zaustavljao niti bilo što pitao:

“Već su ova lica sa mnom ušla u objekat kao šerifi i direkino me odveli u prostoriju na prizemnom dijelu u kojoj nije bilo nikoga. Čuo sam galamu po hodnicima, i da se desila eksplozija, i da govore da svi moraju na teren… U prostoriji u kojoj sam bio ulaze četiri lica, takođe u džeparicama, nekim džemperima i bez fantomki. Pretpostavio sam da su to ista lica. Rekli su mi da se desila eksplozija na Cetinju i da su trebali da budu na teren…i da ću im platiti kada se vrate. Ne znam ko su, ali znam da pripadaju Specijalnom policijskom odjeljenju i poznao bih da ih vidim”…

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like