Categories Intelligence

Veljović: Ovo je osveta pojedinaca iz policije i politike

Optužnica protiv mene je besmislena i zlonamjerna. Ovo je osvetnički potez političkih i policijskih struktura. Cilj pojedinaca iz tih struktura je sticanje slave i benefita, rekao je danas bivši šef Uprave policije, Veselin Veljović, u Višem sudu u Podgorici.

U tom sudu održana je kontrola optužnice kojom Specijalno državno tužilaštvo tereti Veljovića da je zloupotrijebio službeni položaj i da je član kriminalne grupe Aleksandra Mrkića, koja se bavila švercom cigareta.

„Poštujem Mrkića i njegovu porodicu. Poštovao sam i njegovog pokojnog oca, koji je bio policajac. Ništa više od građanskog odnosa sa njim nijesam imao“, rekao je danas Veljović.

On je na kontrolu optužnice doveden iz Kliničkog centra Crne Gore, gdje je, kazali su njegovi branioci, drugi put smješten otkad mu je određen pritvor nakon što je uhapšen 24. jula 2023. godine.

„Tužilac je svjesno ugrozio moje zdravlje. Nije malo osam mjeseci biti odvojen od porodice i javno linčovan. Određivanje pritvora imalo je svrhu mučenja i terora. Shvatio sam poruku“, rekao je Veljović i negirao da je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Tužioci Radonjić i Vukotić Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Optužnica, kazao je on, ne sadrži nijedan dokaz protiv njega. Tvrdi da nije koristio Skaj aplikaciju, kako je to navedeno u optužnici, koju su danas zastupali državni tužioci Jovan Vukotić i Vukas Radonjić.

„Da li je neko drugi želio da me prikaže u toj komunikaciji, ne znam. Nikada nijesam imao ni društvene mreže“, rekao je Veljović.

Trudiće se da, kaže, „činjenicama i istinom odbrani lično i porodično dostojanstvo“.

„Nastaviću sve aktivnosti kako bih iz ovoga izašao kao slobodan čovjek“, rekao je Veljović, navodeći da je ponosan na svoju, 34 godina dugu karijeru.

Cijeli proces koji je pokrenut protiv njega, kazao je on, mogao je biti sproveden bez određivanja pritvora.

„Ništa se ne bi promijenilo. Neću da bježim. Bjekstvo je prihvatanje krivice. Nemam razloga da bježim i da se krijem. Naprotiv“, rekao je Veljović, navodeći da je porodičan čovjek, rođen u Crnoj Gori, gdje planira i da ostane do kraja života.

On je zamolio sud da mu ukine pritvor.

„Dajem javnu riječ da ću se odazvati svakom ročištu. Nikada ne bih uradio nešto što je suprotno moralnim načelima“, poručio je Veljović Vijeću suda, kojim predsjedava sudija Boris Savić.

Nakon 34 godine karijere, naveo je on, „nije ovo zaslužio“.

„Ali, i ovo će proći. I ovo i djelovanje malih ljudi“, kazao je Veljović.

U posljednje tri godine je, navodi, četiri puta neosnovano optuživan od, kako je kazao, „navodnih oslobodilaca“.

„Prvi put mi je na teret stavljen napad na službeno lice na Cetinju. Onda me je premijer 42. Vlade prijavio zbog navodnog pozivanja na otpor. U trećem slučaju sam optuživan za kriminalno udruživanje i terorizam. I sada novi progon – optužbe za članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja. U prva tri slučaja, optužbe protiv mene su odbačene. Očekujem isti ishod i za ovaj četvrti slučaj“, rekao je Veljović.

Zna, kazao je, i ko je nalogodavac i inspirator vođenja postupka. Nije iznosio imena.

„Na teret mi se stavlja da sam dio kriminalne organizacije, a ja sam hapsio upravo neke od pripadnika te grupe“, rekao je Veljović, navodeći da je firma Mrkića, navodnog organizatora kriminalne grupe, čiji je član, bila pod lupom i predmet kontrola policije i tužilaštva dok je bio na čelu bezbjednosne službe.

Da je, kako kaže, imao nešto da krije, ne bi tužilaštvu omogućio uvid u sadržaj svojih telefona.

„Dobrovoljno sam im dao i telefone i šifre“, rekao je Veljović.

Njemu se, precizirao je danas jedan od tri njegova branioca, advokat Mihailo Volkov, na teret, osim članstva u Mrkićevoj navodnoj kriminalnoj grupi, stavlja da je u decembru 2020. godine zloupotrijebio položaj tako što je, navodno, Mrkiću javio da upozori jednog od optuženih, Muja Nikočevića, da mu predstoji pretres.

Advokat Volkov Foto: Libertas Press/Savo Prelević

„U optužnici piše da je to djelo počinio 22. decembra 2020. A Veljović je sedam dana ranije, 15. decembra, prestao da bude direktor policije. Kako je mogao da zloupotrijebi položaj na kojem se nije ni nalazio“, rekao je Volkov.

Veljović je, kazao je on, „kriv jer se tako zove i preziva“.

„Stavljao je glavu tamo gdje drugi nijesu ni nogu“, rekao je Volkov.

„Aleksandar Mrkić nije u bjekstvu“

„Aleksandar Mrkić nije u bjekstvu. On će biti dostupan nadležnim organima kad se ispune uslovi za pravičan postupak“, poručili su danas njegovi branioci, advokati Zoran Perović i Marko Popović.

Perović je zatražio od suda da ukine odluku o pritvoru Mrkića, kao i potjernicu koja je za njim raspisana.

Aleksandar Mrkić Foto: Libertas Press

„Na osnovu dokaza iz optužnice, nema ni osnovane sumnje da je Mrkić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret – organizacija kriminalne grupe, krijumčarenje… „, rekao je Perović, navodeći da je Mrkić iz medija saznao za šta je osumnjičen.

I Perović i Popović osporili su Skaj aplikaciju kao dokaz, koji se nalazi u optužnici.

Isto su uradile i njihove kolege advokati, koji brane ostale optužene – brata Aleksandra Mrkića, Nikolu Mrkića, Muja Nikočevića i Arsenija Kalezića, koji se nalaze u pritvoru, zatim Stefana Bubanje, Nikole Bubanje, Željka i Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanju Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikolu Bačilovića i Sadiga Elnagara.

Dušica Bulatović nakon današnjeg ročišta Foto: Libertas Press/Savo Prelević

„Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja“, naveo je ranije tužilac Radonjić.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi, saopštio je on, proizlazi osnovana sumnja da je Aleksandar Mrkić, u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i, kasnije, savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, i drugi okrivljeni.

„Sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca“, saopštio je tužilac Radonjić.

Većina branilaca optuženih danas je tražila od suda da ne vraća optužnicu na doradu, već da je potvrdi, kako bi u što kraćem roku počelo suđenja na kojem će se, kako su kazali, dokazati nevinost njihovih branjenika.

Željko Bulatović nakon današnjeg ročišta Foto: Libertas Press/Savo Prelević

LibertasPress

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like