Categories Svijet

Vanredno stanje na Islandu nakon erupcije vulkana

Svjetski poznata islandska Plava laguna i obližnji grad Grindavik evakuisani su u subotu nakon erupcije vulkana na poluostrvu Rejkjanes u zemlji, javio je islandski javni servis RUV. Ovo je četvrta erupcija od decembra, a proglašeno je vanredno stanje.

Činilo se da lava brzo teče ka sjeveru grada Grindavik, baš kao i tokom erupcije 8. februara, rekao je RUV, pozivajući se na islandski meteorološki zavod, piše CNN.

RUV je kasnije izvijestio da je lava također tekla prema putu Grindavikurvegur, glavnom putu koji vodi ka Grindaviku.

„Pukotina je duga oko tri kilometra i ide od Stora-Skogfela prema Hagafelu“, navodi se

Glavni međunarodni aerodrom na Islandu, aerodrom Кeflavik, i drugi regionalni aerodromi ostaju u potpunosti operativni, dodao je RUV. Međutim, očekuje se da će vulkanski gas biti detektovan u gradu u blizini aerodroma u nedjelju, izvijestio je RUV.

Trenutna erupcija je najsnažnija u nedavnom nizu seizmičkih aktivnosti, rekao je geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson za RUV nakon povratka sa helikopterskog leta iznad lokacije.

Gudmundsson je rekao da se pukotina, koja je sada veoma aktivna, proteže od sjeverne strane Hagafela i na sjever do Stora-Skogfela. Procijenio je da je široka oko 3,5 kilometara.

„Na osnovu brzine toka lave“, Gudmundsson je procijenio da „neće proći mnogo vremena prije nego što pređe preko puta Grindavikurvegur“.

Geofizičar Pall Einarsson rekao je za RUV da zemljotresi u Grindaviku očigledno prate isti obrazac kao i od oktobra, sa ponovljenim tokovima magme koji ponekad dopiru do površine. Ranije erupcije „bile su jake, trajale su kratko vrijeme, ali su bile snažne dok su trajale“, dodao je Einarsson.

Nešto manje od sat vožnje od glavnog grada Islanda i najvećeg grada Rejkjavika, Plava laguna je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji.

Lokacija je dio poluostrva Rejkjanes na jugozapadu Islanda – debeli prst zemlje koji iz Rejkjavika pokazuje na zapad u sjeverni Atlantski okean. Pored Plave lagune, na poluostrvu se nalazi i glavni aerodrom Islanda, Кeflavik International.

Island je jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na planeti. Umjesto centralnog vulkana, poluostrvom Rejkjanes dominira dolina rascepa, sa poljima lave i čunjevima.

Laguna je evakuisana ranije u martu zbog seizmičke aktivnosti. U novembru je zatvoren na sedmicu dana nakon što je izmjereno 1.400 zemljotresa za 24 sata.

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco
 

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco
 

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco
 

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco
 

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco
 

Tanjug/AP Photo/Marco di Marco

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like