Categories Bosna i Hercegovina

James O’ Brien podržao Odluku o Izbornom zakonu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za za evropska i evroazijska pitanja James O`Brian saopštio je da SAD potvrđuju punu podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu po pitanju Izbornog zakona.

„To su tehničke promene koje poboljšavaju integritet izbora, a to je ono što je potrebno za dobro, demokratsko upravljanje“, napisao je O`Brien na društvenoj mreži „X“.

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu koja je pozdravila Šmitovu odluku da, kako se navodi, donese zakon za jačanje izbornog integriteta u BiH.

„Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj nameri ili istinski založile za izborni integritet. Njihov neuspeh je razlog zašto je OHR morao da reaguje.

Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su obeleženi“, navode iz Ambasade SAD.

Nakon što je Schmidt juče „nametnuo“ odluku o izmenama Izbornog zakona BiH, iz Brisela je poručeno da se reforme očekuju od lokalnih vlasti, a da visoki predstavnik izvršna ovlašćenja koristi „samo kao poslednju mjeru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like