Categories Rusija

Putin: Ne planiramo napadati NATO države

Rusija nema planove za bilo koju NATO zemlju i neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku Republiku, ali ako Zapad isporuči avione F-16 Ukrajini, onda će ih ruske snage oboriti, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u srijedu.

Obraćajući se pilotima ruskih zračnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD-om proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. ali da Moskva nema planove da napadne državu NATO-a.

“Nemamo agresivne namjere prema ovim državama”, rekao je Putin, prenosi Reuters.

“Ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju – Poljsku, baltičke države i Česi se takođe plaše – je potpuna glupost. To je samo glupost,” dodao je ruski predsjednik.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bore protiv Rusije podržavajući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, kaže da odnosi s Washingtonom vjerovatno nikada nisu bili gori.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine izazvala je najveći krizu u odnosima Rusije sa Zapadom još od Kubanske raketne krize 1962.

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da ti avioni neće promijeniti situaciju u Ukrajini.

“Ako isporuče F-16 avione, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju”, rekao je Putin. “Uništićemo avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne raketne bacače.”

Putin je dodao da F-16 može nositi i nuklearno oružje.

“Naravno, ako će se koristiti sa aerodroma u trećim zemljama, oni će za nas postati legitimne mete, gdje god da se nalaze”, istakao je.

Putinove izjave uslijedile su nakon komentara ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebe ranije tokom dana da bi avion trebao stići u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dvije godine u otvorenom ratu protiv Rusije, tražila je F-16 lovce dugo vremena.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati avione. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovu upotrebu.

N1info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like