Categories Region

Nikola Petrović na suđenju KRIK-u tvrdio da ga novinari nisu zvali iako je citiran u tekstu

Suđenje novinarima KRIK-a po trećoj tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora Elektromreže Srbije i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počelo je juče. Petrović je ovu tužbu podneo zbog priče u kojoj je KRIK otkrio da je poslovno sarađivao sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, poznatim kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji. On juče na sudu nije negirao nijedan podatak iz teksta, već je potvrdio da je sa Stanimirovićem imao firmu. Tvrdio je i da ga novinari KRIK-a nisu zvali za komentar, ali je promenio iskaz kada mu je sudija predočila da je citiran u tekstu. 

Piše: Jelena Radivojević

Petrović je juče na sudu rekao da je tužbu podneo jer je uvređen naslovom „Predsednikov kum imao firmu sa Markosom – kriminalcem uključenim u međunarodni šverc kokaina“, kao i zbog toga što ga, kako tvrdi, novinari povezuju sa osobom koja je umešana u međunarodni šverc kokaina.

„Tačno je da sam predsednikov kum, taj deo naslova je tačan, ali je sve ostalo netačno. Istina je da sam imao firmu sa Dejanom Stanimirovićem, od 2010. godine ga više nisam video, a on se tad nije bavio kriminalom“, rekao je Petrović.

Sudija Milena Vasić Pejčić tražila mu je da detaljnije objasni šta ga je to, kako tvrdi u tužbi, uvredilo, odnosno, šta je netačno.

„Pa jesam ja imao posao sa narko-bosom?“ ljutito je upitao Petrović sudiju, ali ona nije odgovorila, već ga ponovo pitala šta je to zbog čega je rešio da podnese tužbu.

Petrović je rekao da je njegov poslovni partner Stanimirović bio sportista i da je koliko se seća bio svetski šampion u karateu, kao da ga on nije znao po nadimku Markus, već kao Dekija karatistu.

„Poznavao sam ga pre 14 godina kao osobu sa kojom sam imao firmu. Ona je ugašena pre 14 godina. Bavila se telekomunikacijama. Nikakvim švercom, posebno ne kokaina“, rekao je Petrović i dodao da se ostalih navoda iz teksta ni ne seća.

Sudija ga je pitala i da li su ga novinari zvali pre objavljivanja teksta, na šta je on prvo rekao da nisu.

„Ali Vaši citati su u tekstu“, podsetila ga je sudija i pročitala mu odgovore koje je dao našoj novinarki. Nakon toga, Petrović je promenio odgovor.

„Možda i jesam to rekao, jer je tačno to što piše u tekstu. Često me zovu, ali im se ja ne javljam jer su uvek zlonamerni u svakom tekstu i zbog toga nisam mogao da se setim da sam im se tada javio“, rekao je Petrović.

Sudiju je zanimalo i zašto nije tražio demanti ukoliko je smatrao da je objavljeno nešto netačno. Petrovićevo objašnjenje je bilo da bi to bilo „besmisleno“ jer je šteta već načinjena.

„Morao sam da objašnjavam saradnicima, maloletnoj deci, supruzi zašto me povezuju s kriminalcima. Nije prijatno. Ljudi su me zapitkivali otkud ja u vezi sa tim. Očito je cilj bio da me predstave kao kriminalca, saradnika, polu-kriminalca ili potpunog kriminalca“, rekao je on i dodao da je zbog teksta trpeo psihičke bolove.

Advokatica Kruna Savović koja zastupa KRIK upitala ga je da bliže objasni kakva je bila njegova saradnja sa Stanimirovićem, ali je Petrović rekao da ne razume pitanje i da je imao „normalan poslovni odnos, ne znam kojom gradacijom bih ga opisao“.

Suđenje će biti nastavljeno krajem juna, kada će biti saslušani tuženi urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i novinarka Bojana Jovanović.

Petrović je najavio da neće doći tada jer „ne želi da gleda“ novinare KRIK-a.

Poslovno partnerstvo

Petrović je, podsetimo, tužbu podneo u maju prošle godine zbog teksta u kome su novinari otkrili da je od 2004. do 2010. imao firmu za telekomunikacije sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, poznatim kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji.

Nigde u tekstu, međutim, ne stoji da je Stanimirović bio umešan u poslove sa švercom droge dok je imao firmu sa Petrovićem.

U tužbi nije negirao nijedan navod iz teksta, već je potvrdio da je sa Stanimirovićem imao firmu.

Ovo je treća tužba Petrovića protiv KRIK-a, a koju redakcija smatra SLAPP tužbom – čiji je cilj da iscrpi i zastraši novinare kako bi prestali da pišu o moćnim ljudima iz vlasti i onima bliskim njima. Prvi postupak novinari KRIK-a dobili su pravosnažno, dok je i drugi prvostepeno rešen u njihovu korist.

Petrović, međutim, nije jedini moćnik iz vlasti ili blizak istoj koji je poslednjih godina tužio KRIK – isto su učinili i između ostalih Bratislav Gašić, Bogoljub Karić, Dijana Hrkalović, Stanko Subotić i Predrag Koluvija.

Više pročitajte ovde:

„Predsednikov kum imao firmu sa Markosom – kriminalcem umešanim u međunarodni šverc kokaina“

KRIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like